На първо четене: Разделят КПКОНПИ на две

Снимка: Infomreja.bg

Проектите на МС и на ПП-ДБ бяха отхвърлени

Парламентът прие на първо четене законопроекта за противодействие на корупцията, внесен от ГЕРБ-СДС, и отхвърли другите два – на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и на служебния кабинет.

Законопроектът на ГЕРБ-СДС подкрепиха 142-ма депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, 12 бяха „против“, а 60 народни представители се въздържаха, съобщават от Народното събрание.

Законопроектът на ГЕРБ предвижда разделянето на действащия антикорупционен орган на две независими една от друга комисии - Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.

Предвижда се новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията да се председателства на ротационен принцип и да се състои от председател и шестима членове, "притежаващи високи професионални и нравствени качества, и най-малко 10 години юридически стаж".

Правомощията на Комисията за противодействие на корупцията включват превантивна дейност чрез събиране, анализиране и проверка на информация, както и разкриване и разследване на корупционни престъпления по реда на Наказателно-процесуалния кодекс от служители на длъжност „разследващи инспектори“. Предлага се служителите, изпълняващи оперативно-издирвателни функции в действащата КПКОНПИ, да преминат към Комисията за противодействие на корупцията, като с цел подобряване на процеса по противодействие на корупцията се предвижда и прехвърляне на дейности от Държавната агенция „Национална сигурност“ към новия орган, осъществявани от дирекцията „Финансово разузнаване“ и специализираната дирекция за защита при опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата.

Директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” да изготвя стратегически план за развитието на културния институт въз основа на концепцията, с която е спечелил конкурса за длъжността, предвиждат приетите от парламента на първо четене промени в Закона за обществените библиотеки, внесени от Министерския съвет. "За" промените гласуваха 166 депутати, нямаше "против" и "въздържал се".

Със закона се предвижда за дейността на културния институт директорът да изготвя и представя пред министъра на културата ежегоден доклад. 

Да бъде създаден функционален и надежден електронен Централен регистър на особените залози към Агенцията по вписванията, предвиждат приети на първо гласуване промени в Закона за особените залози, внесени от Министерския съвет. Целта е да бъдат предоставени качествени, ефективни и леснодостъпни електронни услуги за гражданите и бизнеса.

Предвижда се изграждането на персонална електронна партида на залогодателя и осигуряването на регистриран достъп до делата и съдържащите се електронни образи на документи.

Парламентът направи промени в състава на постоянни комисии, съобщават още от Народното събрание.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK