Украйна и Великобритания заедно ще произвеждат оръжия

Снимка: iStock

Двете страни подписаха рамково споразумение за сътрудничество в сектора на отбраната

Украйна и Великобритания подписаха рамково споразумение за сътрудничество в сектора на отбраната и производството на оръжия, съобщава "Ройтерс".

То е част от военновременните усилия за изграждане на вътрешната оръжейна индустрия на Украйна съвместно със съюзници.

Документът беше подписан на конференция за военната индустрия в Киев, на която присъстваха представители на около 30 британски компании в областта на отбраната. Те обсъдиха потенциални съвместни предприятия с украински оръжейни производители.

"Това е първото междуправителствено споразумение за сътрудничество", посочи министърът на стратегическата промишленост на Украйна Александър Камишин.

"Днес британски компании работят с украински компании и търсят възможности за съвместно производство на повече оръжия".

Министърът на търговията на Обединеното кралство Грег Хандс изрази надежда споразумението да донесе печалби за Украйна на бойното поле и да е от полза за влошената ѝ икономика в дългосрочен план.

Повече от две години след нахлуването на руските сили през февруари 2022 г., украинските войски са превъзхождани по оръжие и численост на бойното поле от по-добре оборудван и голям враг.

На фона на засилващите се опасения, че военната помощ от западните партньори на Киев е нестабилна, украинското правителство увеличава усилията си да произвежда свои собствени оръжия и да привлече големи западни производители да създадат ремонтни и производствени мощности в Украйна въпреки риска от руски бомбардировки.

Британската отбранителна компания BAE Systems - един от първите западни производители, създали местно предприятие в Украйна, подписа споразумение с британското министерство на отбраната за извършване на поддръжка, ремонт и основен ремонт на леки оръдия на място в Украйна.

Длъжностни лица се надяват на повече проекти през тази година в сектора за производство на дронове. Много от компаниите, присъстващи на конференцията, бяха производители именно на безпилотни летателни апарати.

Украйна има за цел да произведе около 1 милион дрона с изглед от първо лице (FPV) през тази година и увеличава производството си на атакуващи дронове с по-голям обсег за нанасяне на удари дълбоко в Русия.

"Даваме си сметка, че трябва да се насочим към партньорството с украинската отбранителна индустрия, за да я направим по-способна да реагира бързо и да подкрепя украинската икономика", отбеляза Анди Старт, главен изпълнителен директор по оборудване и поддръжка на отбраната на Великобритания. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK