КПКОНПИ спечели второ дело срещу бившия кмет на Красно село

Снимка: Infomreja.bg

Тя е била в конфликт на интереси и при сключването на трудов договор с дъщеря си

Решението на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за конфликт на интереси срещу бившия кмет на столичния район “Красно село“ Р. Станиславова беше окончателно потвърдено от Върховният административен съд (ВАС). Станиславова е санкционирана за това, че през 2020 година е определила сама себе си за ръководител на проект с европейски средства, определила си е индивидуална часова ставка и е наредила сама на себе си да положи извънреден труд, съобщават от комисията.

“Първоинстанционният съд приема, че правилно за всяко от трите отделни нарушения е наложена глоба от по 5 000 лв., тъй като това е минималният предвиден в закона размер, правилно е постановено отнемане в полза на Столична община на нетното дневно възнаграждение в размер на 487.95 лв. за дните 07.05.2020 г., 22.05.2020 г. и 05.01.2021 г., както и отнемане в полза на държавата на сумата от 9 981.46 лв., представляваща получената материална облага за периода м. май 2020 г. до м. март 2021 г.“, се казва в решението на ВАС.

“Законът не допуска фактически ситуации, в които дадено лице, заемащо публична длъжност, би могло да повлияе в частен интерес като по този начин компрометира публичната длъжност, реда и начина, по който се осъществяват функциите, възложени на съответното учреждение или ведомство“, подчертават още висшите магистрати.

Това е второто потвърдено от ВАС решение на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси на Станиславова. Според първото, което доведе до отстраняването й от длъжност през март от Общинската избирателна комисия, тя е била в конфликт на интереси и при сключването на трудов договор с дъщеря си в ролята си на ръководител на проект с европейски средства.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK