"Тренд": Изборната кампания ще пренареди първите три места

ГЕРБ "отлепва" с 10%, три партии се борят за второто място

Очаква се избирателната активност на предстоящите парламентарни избори да бъде около 48%. Това означава, че между 2,5 и 2,7 млн. от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната. ще отидат до урните на 9 юни. За европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

Това показва проучване на социологическа агенция „Тренд”, направено по поръчка на „24 часа" и посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+. 

В първата половина от кампанията не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10%. Следва група от три формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и „Възраждане“ (14.8%). В хода на кампанията ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място. БСП задържа петата позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават „Солидарна България" (2.4%), „Синя България" (1.8%), „Левицата" (1.4%), „Български възход" (1.2%) и ВМРО (1.1%). Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и за „Възраждане" (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение този от националния вот.

От „Тренд" уточняват, че заради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз, подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно. 

"В последните месеци колеги отчетоха увеличаване на дистанцията между първите двама. Има сериозен спад в подкрепата на ПП-ДБ. ГЕРБ запазват нивата си на подкрепа от две години и половина", заяви в студиото на „Здравей, България” социологът от „Тренд” Димитър Ганев.

Според него изборната кампания ще пренареди първите три места. "Възраждане" може да стане втора политическа сила. Не съм сигурен, че при такъв резултат ще има коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ", обясни Ганев.

Данните са от проучване на социологическа агенция „Тренд” по поръчка на "24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//