„Смехът на птиците“ събра кюстендилски ученици в НЧ „Пробуждане“ в село Шипочано

Снимки: НЧ "Пробуждане"

За старанието и търпението децата бяха почерпени с домашен кекс, направен от майката на Ирина Йовчева – Владка

Началото на пролетната ваканция на учениците, решили да я прекарат при своите баби в кюстендилското село Шипочано, започна с неочаквано топло за сезона време и много песни, птичи песни.

 От НЧ „Пробуждане-2022“ организираха вечерно събитие на 1 април, съчетавайки празника на хумора и шегата, световния ден на птиците и в аванс Деня на детската книга, който се отбелязва на 2 април. 

Детският отдел на Регионалната библиотека в Кюстендил, чрез председателя на селското читалище - д-р Ирина Йовчева, зае няколко детски книжки, посветени на птиците.

Програмата на събитието започна с викторина. Най-големият ученик, Росен Петров (16 г) от София запозна останалите деца с любопитни факти за живота и местообитанието на някои птици и им зададе интересни въпроси след това, които затрудниха по-малките. Но така те научиха нови неща.

Дарин Иванов (9 г) и Кристиян Роглев (11 г) от Перник се включиха в предизвикателството да съставят гатанка на тема птици. А останалите деца – Росен, сестра му Зорница Петрова (11 г) и братовчедка им Карина Нинова (12 г) – всички от София отгатваха гатанките.

Събитието бе кратко, под формата на образователна игра, защото децата са във ваканция, но все пак идеята на читалището е да им предлага повече възможности за знания и творчество. Затова децата бяха поканени да напишат съчинение на тема „Смехът на птиците“. Положиха старание. А с помощта на youtube.com Росен откри видеоклип на папагал, който изпълнява песен.

Като поощрение за участието си децата имаха възможност и да рисуват. Зорница нарисува много красива птица, а от рисунката на Карина „ухаеше“ вече на лято.

Прашният въздух със сахарски пясък разочарова децата. Не можаха да направят красиви снимки по залез слънце и така да отбележат началото не само на месеца, но и на първото 24 часово денонощие от лятното часово време през тази година.

За старанието и търпението децата бяха почерпени с домашен кекс, направен от майката на Ирина Йовчева – Владка. С птичи песни и смях завърши първото пролетно събитие от името на селското читалище.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK