Виетнам и Филипините сближиха позиции в Южнокитайско море

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Подписаха споразумения и в областта на търговията

Виетнам и Филипините се споразумяха във вторник да засилят сътрудничеството между бреговите си охрани и да предотвратят нежелани инциденти в Южнокитайско море, в съобщение по време на държавно посещение в Ханой на филипинския президент Фердинанд Маркос - младши, предава Ройтерс.

Двете държави от Югоизточна Азия имат конкуриращи се претенции върху някои части от Южнокитайско море, натоварен международен търговски път, за който Китай претендира почти изцяло.

Двата меморандума за разбирателство относно сигурността обхващат "предотвратяване на инциденти в Южнокитайско море" и "морско сътрудничество" между бреговите охрани на двете страни, според виетнамски служител, който обяви споразуменията по време на официална церемония в президентския дворец на страната.

Споразуменията, подписани в Ханой, чиито подробности не бяха оповестени, рискуват да ядосат Пекин, особено ако проправят пътя за бъдещи компромиси по спорни претенции. Китай е склонен да гледа скептично на напредъка в разрешаването на граничните спорове сред другите претенденти в Южнокитайско море.

Както Ханой, така и Манила са имали сблъсъци с бреговата охрана на Китай в миналото, но през последната година зачестиха инцидентите между корабите на Китай и съюзника на САЩ Филипините, добавяйки ново напрежение към влошаващите се отношения.

Преди да се срещне с президента на Виетнам Во Ван Туонг, Маркос каза, че Виетнам е "единственият стратегически партньор на Филипините" в Югоизточна Азия и подчерта, че морското сътрудничество е в основата на тези отношения.

"Световната и регионална ситуация се развиват по бърз и сложен начин и затова трябва да се обединим и да си сътрудничим по-тясно", каза виетнамският премиер Фам Мин Чин, отбелязвайки, че посещението на Маркос е помогнало за засилване на двустранните отношения.

Виетнам, един от най-големите износители на ориз в света, сключи също споразумения с Филипините, водещ вносител на зърно, обхващащи търговията с ориз и сътрудничеството в селското стопанство.

В двудневното си посещение в Ханой Маркос ще се срещне с виетнамски лидери, но не и с шефа на комунистическата партия Нгуен Фу Тронг, според официалните графици, което ще бъде третото поредно отсъствие на Тронг от срещи с гостуващи лидери този месец.

79-годишният Тронг обаче присъства на сесията на парламента в средата на януари, отчасти разсейвайки опасенията за здравето му, след като не беше включен в официалните графици на посещение на лидери от Лаос и Индонезия.

Преди да се срещне с виетнамски политически лидери във вторник, Маркос се срещна с Фам Нят Вуонг, ръководител на Vingroup, най-големият бизнес конгломерат във Виетнам, в понеделник.

Компанията заяви във вторник, че нейното звено за електрически автомобили VinFast ще отвори бизнес мрежа във Филипините.

Маркос каза, че Филипините могат да помогнат в производството на батерии за електрически превозни средства благодарение на запасите си от кобалт, мед и никел, според изявлението на Vingroup. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK