Редица страни забраниха проявите в подкрепа на Палестина

Снимка: nova.bg

Въпреки забраните, в някои държави се проведоха многохилядни демонстрации

Редица страни забраниха напълно или частично пропалестинските демонстрации, съобщава nova.bg.

„Хамас” призова в петък, ден за молитва за мюсюлманите, всички да излязат по улиците в подкрепа на Палестина. На много места прецениха, че тези митинги представляват риск за обществения ред. Има опасност демонстрациите да преминат в антисемитски атаки или самите демонстранти да бъдат нападнати.

Пълна забрана въведе Франция. В страната живеят 5 милиона араби и половин милион евреи - най-големите общности в цяла Европа. Въпреки забраната снощи митинг там се проведе. Полицията го разпръсна с водни струи и сълзотворен газ. В Унгария, премиерът Орбан се закани, че всички демонстрации, които подкрепят терористи, ще бъдат забранени. Частична забрана въведоха в Австрия и Германия. Столиците Виена и Берлин оцениха демонстрациите като рискови. В Холандия премиерът Рюте остави решението на кметовете по места. Забрани има не само в Европа. Съседната на Израел и Палестина – Йордания, въведе ограничение в долината на река Йордан.

Докато в Европа опитват да забранят митингите, в десетки страни по света се проведоха големи демонстрации в подкрепа на Палестина. Многохилядно множество се събра в Йордания, въпреки забраните.  На място бяха изпратени хиляди полицаи и войници, които да спрат шествието. Стигна се до напрежение и сблъсъци.

"Искаме да изпратим послание до целия свят. До всеки арабин или мюсюлманин, до всеки човек със съвест. Газа е под обстрел и войната ескалира", сподели  жителка на Аман

Истинско море от хора се събра в Ирак. Множеството палеше израелски знамена и скандираше за свобода на Палестина.

"Искаме победа за народа на Палестина. И край на блокадата на Газа" каза , жител на Багдад

Демонстрации се проведоха дори в държави на други континенти и хиляди километри от Близкия Изток. В Малайзия проявата блокира движението в центъра на столицата. Дори в Токио се събра протест с искане да спре военната операция на израелската армия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK