Борис Сандански навършва 90 години! В Кресна честват юбилея му

Снимка: Община Кресна

Той е роден в градчето под Пирин

Автор на повече от 70 книги, посветени на Пиринския край, чества юбилей.

Борис Сандански навършва 90 години!

В деня на неговата годишнина Община Кресна организира тържествена среща с юбиляра, която ще се проведе от 14:00 часа в зала "5-ти октомври".

Борис Сандански е роден на 16 април 1934 г. в бившата махала на Кресна – Ново село. Родовият му корен е от махала Шемето на Влахи и е жилка от Санданския род. Син е на Костадин Лазаров Сандански и Злата Харалампиева Дулева. От 1946 г. живее в Гара Пирин, където се преместват родителите му. След начално и прогимназиално образование, взети от училище "Отец Паисий" в Гара Пирин, завършва търговска гимназия "Иван Илиев" в Благоевград през 1953 г.

От 1953 до 1955 г. работи по изграждането на пътища, канали, укрепване леглото на Струма. От 1955 до 1957 г. е войник в танковото военно поделение на Сливен като командир на танк с чин сержант. После идват над 35години трудов стаж, които започват като главен счетоводител, плановик и ТРЗ в ТКЗС – Кресна.

През 1959 г. се жени за учителката Богданка Атанасова Вангелова. Има дъщеря Снежана учителка, възпитаничка на ЮЗУ "Неофит Рилски", семейна, с две деца - Борислава и Евгени.

Обществената му деятелност е разностранна. Участвал е в самодейни театрални постановки. Над 20 г. е бил в УС на читалище "Култура-1932", към което през 1978 г. основава читалищен музеен кът. Членувал е и в Общинския съвет за култура, бил е футболист и е в ръководството на футболния клуб. Два пъти е бил общински съветник 1987-1991 и 1995-1999 г. През 1984 г. основава нумизматично дружество "Нейне" и го председателства.

За културна дейност е удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий". За принос в развитието на туризма и популяризирането му е удостоен със значка и званието "Заслужил деятел на БТС". Освен това е носител на медал "Алеко" и на значките "Отличие на читалищна дейност", "Отличник на БТС" и "Природозащитник".

От 1963 г. се занимава с поезия, хумор, журналистика и краеведчество. Член е на Дружеството на писателите – Благоевград, Съюза на писателите-земеделци в България. От 1980 г. е член на БЗНС и от 1982 г. председателства организацията, основател е и член на КС на СДС.

Стихове, хумор, очерци, кореспонденции и други негови материали са излъчвани по Радио София, Радио Благоевград, Радио "Гея". Литературни и други материали е печатал в списанията "Пламък", "Септември", "Пламъче", "Читалище", "Художествена самодейност", "Естрада", "Турист", "Наша родина", "Природа и знание" и много други. Негови творби са намирали място във вестниците "Ехо", "Труд", "Вечерни новини", "Стършел", "Кооперативно село", "Земеделско знаме", "Пулс", "Народна младеж" и други столични издания, както и в регионалните вестници "Пиринско дело", "Пирин нюз", "Струма", "Югозападни вести", "Запад" и други.

Участвал е в литературните сборници "Струма", "Утро над Тракия", "Тракия", "Пиринско утро", "Детелини" и други.

През 2022 г. се отпечатва последната книга "Авангардът на Седма Рилска дивизия”, в която са описани всички 70 книги, които е написал през годините.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK