Василев: Раздаването на великденски добавки поставя под риск трайното увеличение на пенсиите

Снимка: Infomreja.bg

По думите му българските пенсионери имат достойнство и добивките им не са подаяние

Освен това даването на добавки предизборно - коледни или великденски, е порочна практика и дели пенсионерите на групи. Ако един пенсионер има пенсия от 527 лв. няма да получи добавка, а ако някои пенсионер взима 524 лв. ще получи великденските добавки Защо делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на техните пенсии?

Да бъдат изплатени великденски добавки към пенсиите или пенсиите да се увеличат трайно с около по 50 лв. Този избор постави пред депутатите финансовия министър Асен Василев на извънреден брифинг днес в отговор на предложението, представено от ГЕРБ и ДПС днес в парламента, пише news.bg. Двете партии внесоха промени в Закона за бюджета на ДОО. Те предвиждат еднократна помощ от 75 лева за най-бедните пенсионери. Мярката струва около 40 милиона лева и ще обхване 534 000 пенсионери.

Като предизборен популизъм определи идеята на партиите Асен Василев. Освен това той посочи, че отделянето на пари от бюджета на НОИ ще постави под съмнение изплащането на пенсиите с увеличението от 1 юли, което е предвидено по швейцарското правило.

Политиката на Министерство на финансите под ръководството на Василев е да се дават трайни увеличения на пенсиите, а не еднократни помощи.

Василев обясни, че днес в Народното събрание бе внесено предложение за даване на еднократна помощ на пенсионерите, които получават пенсия под 526 лв. в размер на 75 лв.

По думите му българските пенсионери имат достойнство и добивките им не са подаяние - те са си ги заслужили, като са плащали осигуровките си през всички години на пенсиониране. Деленето на пенсионери на групи и раздаването на безпринципни пари е порочна практика, за да се държат пенсиите ниски, посочи Василев, който иска пенсиите да се увеличават, а не да се държат ниски.

"Пенсионерите на минимална пенсия от 1 юли ще получават по 50 лева всеки месец, защото са си ги заслужили. Трайно и завинаги, а не да се дават еднократни добавки веднъж в годината и то на някои пенсионери", категоричен бе Асен Василев.

Той добави, че в Националния осигурителен институт (НОИ) няма излишък от 40 млн. лв. за великденските добавки, към момента са надсъбрани 6 млн. лв. повече от предвиденото. Колко обаче ще станат до края на годината, това не е ясно. Ако средствата вече ги има натрупани няма риск от дефицит, но докато не са гарантирани, няма как да се разходват в момента, каза той.

Василев призова депутатите да не се заиграват с популизма, а да направя това, което е правилно - пенсионерите да имат достойни старини за всички пенсионери по швейцарското правила. Всичко друго е евтин популизъм, подчерта финансовият министър в оставка.

"За да се дадат средствата от държавния бюджет, трябва да се актуализира държавния бюджет, а такава актуализация не е предвидена", уточни Асен Василев, като добави, че НОИ трябвало да си намерят средствата от вътрешни преизпълнявания, за да могат да осигурят парите за великденските добавки.

Според него пенсиите трябва да се вдигнат на всички пенсионери, трайно, а не да им се дава еднократна финансова помощ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK