Земеделски магнат „застрашава“ стола на кмета на Симитли?

Колаж: Infomreja.bg

Онлайн войната в Симитли

Земеделски магнат „застрашава“ стола на кмета на Симитли?

От месеци наред основно във Фейсбук пространството се разпространяват множество публикации от името на Павел Стоименов. Той е родом от Симитли, но бизнесът му е основно в Северна България.

Няколко месеца преди началото на предизборната кампания и предвид публикациите на Стоименов, които – според него, уличават Апостол Апостолов (кмет на община Симитли) и екипа му в незаконни действия.

Кой е Стоименов?

Бърза справка в търсачката на Гугъл показва, че Павел Стоименов е български земеделски производител от повече от 20 години с обработваема над 100 хил. декара земя в различни части на страната. Той е зърнопроизводител и най-големият зеленчукопроизводител в България. Градината му е с около 10 хил. дка в землището на село Брест община Гулянци. Фермерът отглежда картофи, лук, дини и чесън. Стоименов е собственик на фирмата “Агро-Бел 2001” ЕООД. (източник: agri.bg – АгриГейт Медия ООД е медийна компания в сферата на селското стопанство)

Неговото име се свързва и със скандала „Градус“. През 2021 Светослав Илчовски бе изслушан в комисията „Манолова“ (Комисия по ревизията) в парламента. Илчовски заяви, че компанията за производство на пилешко месо „Градус“ е участвала в прословутия внос на фурми от ОАЕ срещу износ на пилешко месо, а Иван Ангелов – собственик на фирмата, се похвали, че често играе белот с премиера Борисов.

Стоименов бе вторият бизнесмен, който проговори пред Комисията за ревизия в Народното събрание.

Никога не бях виждал Иван Ангелов-Пилето през живота си. И като го видях по телевизията, като видях неговата арогантност и как постави цялата държавност на най-ниско ниво, си казах - ама този ли ни заплашва нас? Няма повече да сме вече роби, заявява Стоименов за вестник „Сега“ през 2023.

Онлайн войната в Симитли

След като бяха пуснати множество публикации, както вече стана ясно, от страна на Стоименов, реакция дойде – отново онлайн от ръководството на Общината в лицето на кмета и сина му – Стефан Апостолов (депутат в 49-ото НС).

На 3 август тази година чрез пост в профила си, Стефан Апостолов пише:

Скъпи приятели,

Уважаеми жители на община Симитли,

Напоследък зачестиха манипулативните публикации с цел политически дивиденти, които компрометират името ми. Тези публикации компрометират и постиженията на една българска община с изключителен ръст на развитие. Тези публикации омаловажават труда на много хора, които обичаме тази община и правим всичко възможно, за да се съизмерваме с големите общини. Лъжите са „добре скалъпени“, с измислени цифри и факти. Аз няма да доказвам себе си! Така, както не се налага да доказва какво е построено в община Симитли от кмет и неговия екип. За клеветите по мой адрес, за обидите и спекулациите ще се доверя на БЪЛГАРСКИЯ СЪД. Вярвам в Симитли!

На 18 август в официалната страница на Община Симитли е публикуван коментар и от страна на кмета Апостолов.

В него се цитира интервю на Павел Стоименов пред вестник „Струма“, в който Стоименов заявил: В Симитли бизнесът върви добре, защото нашият кмет си изпълнява задълженията.

Цитирайки част от коментара на Стоименов пред медията, в позицията на Община Симитли се казва още:

И кога говори истината – през 2021 година или в публикациите в любимите му социални мрежи и групи, които бълва днес една след друга?

Но когато се отнася до общината, нейното състояние и развитие, и пряко касае хората на тази община, е важна истината.

Лъжа е, че кметът на община Симитли Апостол Апостолов е обсъждал и разисквал бъдещето на община Симитли с Павел Стоименов, не защото е нямало да го чуе, просто факт. (Това твърди и самият Павел Стоименов в интервюто.)

Освен това, за визията на община Симитли Апостол Апостолов се е доверявал и ще продължава да се доверява на компетентни хора, с високо образование, с най-добрите специалисти в страната и извън нея, и задължително неформално обществено обсъждане, за да чуe хората.

Апостол Апостолов изключва възможността да се консултира с човек, който не познава законите на Р България и това е видно от твърдението му, че община Симитли и лично кметът се разпорежда с минералните ресурси на общината.

А в края на позицията всички жители на общината са поканени на „разяснителен разговор“:

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов и общинска администрация канят всички заинтересовани граждани на община Симитли, за да им дадат компетентен отговор на всички обвинения на Павел Стоименов, всеки работен ден – от 8:30 до 17:00 часа.

Причината за този коментар е отново публикация от 17 август на Стоименов, в която той заявява:

Защо не съм съгласен с управлението на Община Симитли?! Многократно с кмета на общината се срещахме и разисквахме въпроси около бъдещето и развитието на #ОбщинаСимитли. Аз му споделях моя опит и виждания придобити от разнообразният ми бизнес и работата ми в други населени места и общини у нас и в близки до нас държави.

И завършва:

А за действията си дотук ще носите отговорност, защото Общината ще бъде ревизирана най-обстойно за последните 10 години, както хората искат.

Какво се говори?

В Симитли и отвъд общината се коментира връзката Апостолов – Стоименов като за едно „прекратено приятелство“. Според местните Павел Стоименов е започнал бизнеса си с помощта на Апостол Апостолов. Дълго време между двамата не е имало противоречия тъй както между Апостолов и покойния Методи Бачев (свързван със строителната фирма „Агромах“/ „Громахолд“). Не е ясно дали наистина дали лидерът в Симитли и земеделският бос са имали добри или изобщо някакви взаимоотношения, но пък е ясно, че Стоименов е собственик на огромна част от сградите в центъра на сграда, чиито партерни етажи са наети от различни търговци.

Също така – заради пред-предизборната суматоха, се твърди, че Стоименов е кандидатът за кметския пост в Симитли, където през последните местни избори през 2019 нямаше друг опонент на Апостолов и на практика гласоподавателите имаха право да избират само измежду… един кандидат.

Приятелства и предателства

Отново местните, из чиито усти текат мълвите за „битката“ между Апостолов и Стоименов, коментират, че първите, които биха подкрепили новата кандидатура са от най-близкото обкръжение на Апостолов и останалите – „отвратени“ от бастиона.

Всичко това обаче е въпрос на хиляди интерпретации на по кафе или бира. За момента Стоименов не е направил официално изявление, с което да се обяви като кандидат, както и да отговори на хорското любопитство: Защо един от мега босовете в Северозапада оставя бизнеса си и се завръща в родното Симитли?

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//