Радев за частната болница: Здравеопазването не трябва да се развива като нечий бизнес

Снимка: Infomreja.bg

Президентът с позиция след решението на служебния кабинет за частна детска болница в София

Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес. Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване. С тази позиция излезе президентът Румен Радев по повод вчерашното решение на служебното правителство да одобри създаването на частна детска болница в София.

И допълни: Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането. За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза.

С конституционните промени политическите партии и парламентът поставиха служебните правителства под свой контрол, но няма никакви признаци да го изпълняват. Институциите са длъжни да отчитат недъзите на обществените системи и да ги коригират, а не да ги легитимират и задълбочават със собствените си решения. Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//