Радев: Отиваме на избори "2 в 1", във вторник подписвам 3 указа

Снимка: БТА

Очаква се следващата седмица новият служебен кабинет да се закълне пред НС

Отиваме на избори „2 в 1“ на 9 юни. Надявам се на по-висока избирателна активност и да спестим средства. Най-важното е да ви благодаря, че дойдохте и че можем да работим цивилизовано. Г-н Главчев, от първия ден ще ви се наложи да решавате важни задачи за страната, освен честните избори.

Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с парламентарно представените партии в присъствието на избрания кандидат за служебен премиер – Димитър Главчев.

След като председателят на Сметната палата в отпуск представи състава на кабинета (ВИЖТЕ ГО ТУК), думата взеха представители на партиите.

От страна на ГЕРБ – СДС бяха преговорният екип, който водеше разговорите за ротацията (Томислав Дончев, Деница Сачева, Теменужка Петкова, Рая Назарян). Възраждане – начело с Костадин Костадинов и Цончо Ганев, ПП-ДБ – Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов, ДПС – Йордан Цонев и Хамид Хамид, ИТН – Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев.

Радев помоли партиите да бъдат дипломатични.

Кирил Петков: Изборът на Стоянов е наглост да бъде сложен на масата. Мундров – той беше подменен в последния момент от Мария Габриел и никога не е дискутиран, така че да бъде приет. Той не бе в крайните листи. Това е ярко политическо оцветяване. Тези двама министри са отговорност на ГЕРБ и ще гарантират изборите. Купеният вот ще бъде отново гарантиран. Ние сме взривени от това предложение! Заместникът на г-н Сарафов – Павлова, това движение показва оцветяване на кабинета. За Гвоздейков, аз проведох разговор и го уведомих, че ще бъде изключен от ПП-ДБ, ако приеме това решение.

Радев: Не мисля да бавя процеса. Ако има промени в състава, то да бъда уведомен за тях до понеделник, защото във вторник ще издам три указа – за служебното правителство, за евроизборите и парламентарните – „2 в 1“. Ако имате претенции, говорете с г-н Глачев. Възраженията към него!

След това изказване Петков напусна залата.

Томислав Дончев: Не остана енергия след тези години на предсрочни избори. Надяваме се след следващите да има по-съзидателен модус. И да се намери формулата между партиите да има повече постигнати резултати.

Йордан Цонев: Придържаме се към измененията в Конституцията и с тях сме дали правото на кандидата да избере състава на МС, който ние уважаваме. Ще осъществяваме парламентарен контрол. Съставът ни удовлетворява. Има фокус върху еврозоната и Шенген. Кабинетът може да разчита на подкрепата ни.

Костадин Костадинов: Един добре балансиран кабинет между трите управлявали доскоро партии – ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. В него има фигури, които се свързват с тях. Изненадва ме реакцията на ПП-ДБ – тя е лицемерна. За другите партии – мисля, че ще има анализ на имената и каква е връзката им с тези партии. Явно се подготвя втора коалиция. Нямаме доверие, че този кабинет ще проведе честни и свободни избори. Предимството е, че при избори „2 в 1“  партиите можем да изкараме голям брой хора да гласуват, за да борим купения вот. Имаме златен шанс – втори и последен, за да обърнем хода на историята в полза на България, а не да има евроатантически поглед.

Тошко Йорданов: С Евтим Милошев отдавна сме се разделили. Имам много какво да кажа за него, но не искам, каза Йорданов, запитан от Радев дали в предложения състав ИТН имат човек.

"Тази консултация е демонстрация на безсмисленост. Тези глупави промени в Конституцията заради комплексите на Христо Иванов водят до съмнения за партийно влияние в тоя служебен кабинет. Той е на ПП-ДБ и Иванов. Главчев бе избран от тях за ръководител на Сметната палата. Отговорността е тяхна и не знам защо излязоха. Явно Петков не е закусвал пица. Сега се сърди, че е паднал и се е ударил, а промяната е тяхна. Ние като политици и граждани ще си изстрадаме тоя период и се надяваме КС да се сети за ролята си и да вземе решение по двете жалби. Убеден съм, че и ГЕРБ, и ДПС знаят за тъпите промени. Надяваме се в следващото НС да оправим Конституцията."

Теменужка Петкова: Публичните финанси на България. Появи се информация, че се извършват разходи в големи размери. Подобен подход води до рискове за ликвидността на социалната система, за дефицита на бюджета, за входа ни в еврозоната. Апелирам служебният кабинет да обърне внимание на което, защото поведението на Асен Василев ни притесни. Това трябва да е обект на проверка. Извършват се разходи без сигурност, че приходите ще постъпят. Те се извършват на база прогноза. Това е необичайно на МФ.

Йордан Цонев: Присъединявам се по темата. Бяхме притеснени, затова решихме да забраним разходването на средства по консолидираната бюджетна програма. Всички разходи са направи по Закона за бюджета, но той е и разходване спрямо времето, когато се правят. Затова балансът е сложен и сега се нарушава, а това нарушава ликвидността в системата. Трябва да следим за тези неща и този фокус Главчев го е разбрал.

Радев обяви, че реалният дефицит ще е 6,8%. А 3% ще е при финансови гимнастики и игра с парите на общини, ДДС и още други неща, които да бъдат щателно анализирани. Той призова Главчев да направи анализ за финансите на държавата и да го обяви обществено, защото дефицитът може да избие, както и инфлацията.

„Активността на гласоподавателите зависи от работата на парламента. Сега той ще работи докрай. Сега влезе в режим „анкетна комисия – контраанкетна комисия“, което ще понижи активността. Този служебен кабинет трябва да получава и политическо ръководство от НС, и то с конструктивни тези и предложения.“

Костадинов сподели, че се манипулират данни в Националната статистика, за което има доказателствени писма от Евростат.

Не говорим само за съмнения за злоупотреби, но се стига и до фалшифициране на данни на статистиката. Г-н Главчев, проверете този сигнал, каза Костадинов.

Станислав Балабанов обяви: Събитието днес е огледало на глупостта на ПП-ДБ, защото ние днес сме тук заради техните промени в Конституцията, заедно с ГЕРБ-СДС, които под замаскиран евроатантизъм промениха най-важния закон. Надявам се да изтърпим тези два месеца. Изумително е как Кирил Петков говори за бъдещи манипулации в изборите след всички твърдения на различни лица. Сигурен съм, че г-н Главчев няма вина, защото на него му предстои да изнесе тежестта България да иде на честни избори. Надявам се българите да отсъдят спрямо заслуженото, което заслужават партиите, посегнали на най-важния закон.

Радев завърши с думите:

Че единственото плащане от ПВУ е по време на служебното правителство, то дано да получим второ. Но ние явно сме единствени, които заложихме условия, че да не може да се осъществи плащане. По време на Донев се постави меморандума за сечене на монети. Това засега е документ, постигнат пак от служебен кабинет. Дано г-н Главчев да направи крачка напред. Аз досега правих 5 клетви на 5 кабинета, но сега намира приложение на чл. 109, според който служебният кабинет се кълне пред НС. Предлагам съветите към Главчев да са до понеделник и ако няма промяна или има, ще разпиша указите. А после ще призова Росен Желязков правителството да положи клетва в НС и да се извърши смяната за приемане и предаване на властта.

Отиваме на избори „2 в 1“ на 9 юни. Надявам се на по-висока избирателна активност и да спестим средства. Най-важното е да ви благодаря, че дойдохте и че можем да работим цивилизовано. Г-н Главчев, от първия ден ще ви се наложи да решавате важни задачи за страната, освен честните избори.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK