На Богоявление: Отслужиха водосвет на бойните знамена на Българската армия

Снимка: МО

Министърът на отбраната Тодор Тагарев поздрави военнослужещите по повод светлия християнски празник

Тържествен богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия бе отслужен днес, 6 януари, пред Паметника на незнайния воин в София от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. На ритуала присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши военни, народни представители, представители на местната власт, представители на военно-патриотични и родолюбиви организации, общественици и граждани.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев поздрави военнослужещите по повод светлия християнски празник и пожела през новата година да бъдат живи и здрави, благополучни със семействата си и да могат да отделят цялото необходимо внимание, за да се готвят да защитават родината. Министър Тагарев постави акцент върху това, че в настоящия момент Българската армия върви нагоре като изисквания, като ресурси, които заделяме за армията, като равнище на подготовка, повишение на оперативната съвместимост. „Въоръжените сили, които сме си пожелали, бяха написани още в доктрината от 1999 г., но започваме да ги виждаме – Въоръжени сили, които са комплектовани с добре подготвени мотивирани военнослужещи, мъже и жени, които са добре оборудвани, които се чувстват уверени в равнището на подготовката, която имат и заслужават уважението на нашите съюзници“, изтъкна той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пожела на всички военнослужещи и цивилни служители на Българската армия и Въоръжените сили здраве, вяра и оптимизъм. „Виждате, че нещата започват да се случват в армията. 2025-2026 година ще бъде времето, когато  ще видим новия облик на Българската армия“.

Това каза адмирал Ефтимов и допълни, че трябва да се пазят хората и трябва да се набират нови хора, за да има подготвен, отговарящ на съвременните изисквания, личен състав. „Трябва да имаме съответните политики, да се мисли за социален пакет, да се мисли за задоволяване на нуждите на военнослужещите, на техните семейства и това да стане национален приоритет“, подчерта началникът на отбраната.

В столицата водосвет беше отслужен на знамената-светини на Тринадесети пехотен Рилски полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Шести пехотен Търновски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк, Двадесет и пети пехотен Драгомански полк и щандарта на Първи конен полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44 510 – София, 22 320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево, 24 900 – Враждебна и на представителните знамена на видовете въоръжени сили.

Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Незнайния воин в знак на преклонение пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България, съобщават от Министерство на отбраната.

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия беше отслужен днес във всички гарнизони на Българската армия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK