С решение на Путин Русия е поискала прекратяване на огъня в Украйна

Снимка: БГНЕС

Предложението е отказано от САЩ

Руският президент Владимир Путин е отправил предложение за прекратяване на огъня в Украйна, предаде Ройтерс. То е било изпратено до САЩ и е било отхвърлено, съобщава Ройтерс.

Провалът на предложението на Путин идва в началото на третата година от най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война и показва на колко далечни позиции остават двете най-големи ядрени сили в света.

Според източниците на Ройтерс искането на Русия не е дошло по официални канали, а чрез посредници. Причината за отказа била, че Вашингтон не иска да участва в преговори без Украйна.

Путин е изпратил сигнали до Вашингтон през 2023 г. чрез посредници и арабските партньори на Москва в Близкия изток, посочвайки, че е готов да обмисли прекратяване на огъня в Украйна, казаха руски източници на Ройтерс.

Путин е предложил да замрази конфликта в сегашните линии, но без да отстъпи нито една украинска територия, контролирана от Русия. Искането му е в линиите на това, което в Кремъл виждат като най-добрия път към някакъв вид мир.

Втори руски източник е потвърдил отказа на САЩ с мотив липсата на Украйна в разговорите. Според трети източник от Москва САЩ не са искали да притискат Украйна.

Кремъл, Белият дом, Държавният департамент на САЩ и Централното разузнавателно управление (ЦРУ) отказват коментар.

Посредниците са се срещнали в Турция в самия край на 2023 година, посочват руските източници. По-рано през септември Владимир Путин проведе среща с турския президент Реджеп Ердоган.

Четвърти дипломатически източник каза, че е имало руско-американски неофициални контакти чрез посредници по инициатива на Русия, но те са били безрезултатни.

Според трите руски източник сигналът на Путин е бил предаден във Вашингтон, където се е провела среща с висши служители на САЩ - съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, директора на Централното разузнавателно управление Бил Бърнс и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Идеята е била Съливан да разговаря със съветника на Путин Юрий Ушаков, а след това да се определят следващите стъпки.

Когато разговорът се състоял, Съливан е казал на Ушаков, че Вашингтон е готов да говори за други аспекти на отношенията, но няма да говори за прекратяване на огъня без Украйна, посочва един от руските източници.

Американски служител отказа да коментира информация относно предполагаемите обаждания на Съливан и дали такъв разговор с Ушаков се е състоял.

Един от руските източници е изразил разочарование от Съединените щати заради настояването на Вашингтон, че няма да тласка Украйна към преговори, като се има предвид, че Съединените щати помагат за финансирането на войната.

„Путин каза, че е знаел, че САЩ няма да направят нищо. Те отрязаха корена на контактите, чието създаване отне два месеца“, каза руският източник на Ройтерс.

Другият руски източник казва, че Съединените щати изглежда не са повярвали, че Путин е искрен.

„Американците не вярваха, че Путин е искрен за прекратяване на огъня, но той беше и е. Той е готов да обсъди прекратяване на огъня, но също така Путин е готов да се бори толкова дълго, колкото е необходимо. Русия може да бие колкото е необходимо“, каза руският източник.

Кремъл не вижда много смисъл от по-нататъшни контакти със САЩ по въпроса, казаха руски източници, така че войната ще продължи.

Няма индикации, че украинските лидери, които обещаха, че ще си върнат цялата територия, биха се съгласили на подобна сделка за замразяване на конфликта. Някои американски служители казват, че това може да е познат опит на Кремъл за погрешно насочване и не отразява истинската готовност на Путин за компромис, пише New York Times.

Преди инвазията в Украйна Руската федерация струпа 100 хиляди военнослужещи по границата, като твърдеше, че провежда "рутинни учения".

Това не е първият път, в който Русия „заобикаля“ съществуването на други държави, отправяйки „предложения“ към САЩ. В края на 2021 г. Русия публикува проекти на договор със САЩ и на споразумение с НАТО за гаранции за сигурност.

В позиция на руското външно министерство от януари 2022 година Руската федерация обяви, че иска НАТО да се изтегли от България и Румъния. Москва обяви, че става въпрос за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжение, и други стъпки, с цел връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на страни, които не са членове на НАТО към посочената дата.

Двамата основни кандидати за следващия президентски мандат в САЩ вече залагат войната в Украйна като основна точка на сблъсък помежду си.

Доналд Тръмп обяви, че би "насърчил" Русия да нападне всяка страна членка на НАТО, която не изпълнява финансовите си задължения към отбранителния съюз, визирайки поетия ангажимент след анексирането на Кримския полуостров от държавите от Алианса в рамките на предстоящите 10 години да започнат да отделят по 2% от своя БВП за отбрана.

За Байдън тези коментари изпращат „опасен и шокиращ“ сигнал.

„Можете ли да си представите бивш президент на Съединените щати да каже това? Целият свят го чу. Най-лошото е, че той го мисли сериозно“, посочи президентът на САЩ.

„Насърчаването на нашествия на нашите най-близки съюзници от страна на убийствени режими е ужасяващо и необосновано. Това застрашава американската национална сигурност, глобалната стабилност и икономиката ни у дома“, каза говорителят на Белия дом Андрю Бейтс в изявление в събота.

Реториката на Тръмп срещу НАТО не е от сега. Тя беше част и от предизборната му кампания през 2016 година, когато отново отправи критики срещу държавите от Алианса и средствата от бюджетите си, които отделят за отбрана. Тогава определи разпускането на НАТО като „нещо не толкова лошо, тъй като организацията е изживяла времето си“.

През 2018 година беше постигнато съгласие държавите да увеличат бюджета за отбрана, а Тръмп каза:

„Връзката на САЩ с НАТО остава много силна. Главната причина за това са взетите решения и поетите ангажименти за по-големи разходи за отбрана. Беше невероятно”. /bTV/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK