Олимпийският огън "пламна" в Благоевград, Йордан Йовчев държеше факлата

Снимка: Infomreja.bg

Празникът бе открит от проф. Атанас Георгиев

Кметът на Благоевград Илко Стоянов и най-успешният български гимнастик Йордан Йовчев запалиха символично олимпийския огън в парк „Бачиново“.

„Благодаря на Олимпийски клуб, че ни събра и се радвам,  че Община Благоевград продължава тази традиция, която трябва да пребъде във времето. Щастлив съм, че сред нас има млади хора, съм сигурен, че след време те пак ще са тук и ще предадат олимпийския огън на следващото поколение. Честит празник, бъдете здрави и успех“, каза кметът Илко Стоянов и даде думата на четирикратния олимпийски шампион Йордан Йовчев.

„Честваме един голям юбилей – 100 години Български олимпийски комитет. Нека с личния пример да предадем знания, мотивация и да имаме все повече поводи за гордост в предстоящите квалификации за Олимпийски игри“, каза гимнастикът.

Празникът бе открит от проф. Атанас Георгиев, който приветства участниците от името на доц. д-р Даниела Томова, заместник-декан на Факултета по педагогика и член на Комисията „Национална олимпийска академия“ към Българския олимпийски комитет.

Сред присъстващите на събитието бяха проф. Йордан Гошев, зам.-ректор в ЮЗУ „Н. Рилски“ и спортист №1 на Благоевград за 2021 и 2022 година Кирил Илиев.

Инициативата по отбелязване на Международния олимпийски ден продължи с факелно бягане около езерото в парк „Бачиново“, в което се включиха студенти от специалности „Физическо възпитание и спорт“, преподаватели в ЮЗУ „Неофит Рилски”, деца от спортните клубове в Благоевград, учители по физическо възпитание и спорт и ученици, съобщават от Общината.

А в София министърът на младежта и спорта Димитър Илиев се включи в честванията по случай Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец. Илиев посрещна щафетата с олимпийския огън и прие факела от групата спортисти.

„Всеки българин се гордее с успехите, които постигат нашите атлети и треньори на олимпийски игри. А като зазвучи българският химн на почетната стълбичка в тяхна чест, сълзи от радост пълнят очите ни. Пожелавам на нашите състезатели здраве, сила и да вярват в собствените си умения. Техните успехи са нашата радост“, каза министър Илиев.

За първи път факелната щафета в чест на Международния олимпийския ден и Деня на българския олимпиец ще финишира пред Френския институт в столицата. Така предаването на символичния огън ще се свърже с домакините на следващите летни олимпийски игри, които ще се състоят в Париж идното лято.

Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 година. На 23 юни през 1894 г. в Сорбоната в Париж на Първия олимпийски конгрес се ражда идеята за организиране и провеждане на първите съвременни олимпийски игри в Атина и за създаването на МОК.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK