Глоби и изпитателни срокове за полицаи, взели подкуп от наркодилъри във Варна

Снимка: БГНЕС

Наказанията са увеличени

Увеличават размера на глобите и условните присъди на двама полицаи, които са взели подкуп от наркодилъри. Това съобщи Апелативен съд-Варна.

С измененото наказание, наложено от Окръжния съд-Варна, Христо Г. ще заплати 3 хиляди лв., вместо присъдените от първата инстанция 1000 лв., а изпитателният срок на наказанието "лишаване от свобода" се увеличава на 5 години, вместо 4.

Мъжът е подсъдим за това, че при продължавано престъпление на 30 март 2019 г. в качеството си на полицейски орган чрез изнудване - със злоупотреба със служебно положение, е поискал и приел подкуп в размер на 415 лв., за да не извърши служебните си задължения.

Другият полицай - Костадин К., е признат за виновен, че не е изпълнил служебните си задължения, за да набави за своя колега материална облага. Спрямо него първоинстанционната присъда бе потвърдена - 8 месеца лишаване от свобода, отложени с изпитателен срок от 3 години.

През 2019 г. по време на автопатрулната си дейност полицаите забелязали на централен булевард във Варна спрян на аварийни светлини автомобил, в нарушение с правилата за движение. В колата имало наркотични вещества, които трябвало да се доставят.

Полицейските служители забелязали притеснението на свидетелите и ги проверили за забранени предмети. У единия открили наркотично вещество. Другият мъж предложил "да се измисли нещо". Христо Г. обяснил, че сумата, която имали - 220 лева, не е достатъчна и са нужни още толкова. Свидетелят обещал да ги намерят и предадат.

Същевременно последвал указанията на полицейския служител да постави наличните пари в полицата за гражданска отговорност и му я даде. Малко по-късно свидетелите се сдобили със 100 евро и ги предали на Христо.

И тази инстанция констатира, че служителите на МВР безспорно са извършили служебни нарушения. Те не докладвали на оперативния дежурен за осъществената проверка и констатираното правонарушение, въпреки данните за престъпление - държане на наркотични вещества. Не съобщили за проверените лични вещи и документи; за намерените пакетчета с наркотични вещества; не съставили протокол за откритите вещи; нито издали заповед за задържане и не отвели проверяваните лица в най-близкото поделение на МВР.

Показанията на свидетели, съпоставени с установеното чрез експертизи, проведените телефонни разговори и данните от прилаганите СРС установяват по категоричен начин осъществените противоправни действия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//