Кукерите от "Драката" събраха съседи и приятели на курбан

Снимки: Община Симитли

Кукери, бабугери, мечки и мечкари седнаха на обща трапеза, посрещнаха съседи и приятели на обща веселба. Организаторите от кукерската група „Драката” на село Крупник нагостиха всички няколко казана курбан, който бе осветен от отец Величко.

За доброто настроение на празнуващите се погрижи оркестър  с жива музика. Хората бяха дълги и весели с веселите членове на кукерската група и верните приятели на кукерството.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов, кметицата на село Крупник Иванка Чакалска, като обединители и приятели на кукерите бяха важни гости на празника.

Кукерските банкети  в края на лятото в симитлийска община са повод за задружни събирания и обща веселба. Правят се през лятото, когато и повечето гастарбайтери са в отпуск и са си у дома. Доста гости от  цялата община присъстваха на празника.

В Крупник, както и във всички други населени места в общината, кукерството е застъпено като една от най-ревностно пазените традиции.

Всяка година все повече млади хора започват да търсят пътя до изконната традиция – бабугерството. По-възрастните дават път на младите, за да може идните поколения да бъдат захранени с магията на празника. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK