Банята в Добринище стана "политически заложник", общинско дружество подобрява управлението ѝ

Колаж, илюстрация: Infomreja.bg

Променят структурата на Общинската администрация в Банско

На сесия на Общинския съвет в Банско ще разглеждат Общата численост и структура.

Заседанието е предвидено за 16 февруари.

В Структурата обаче се предвиждат революционни промени. Революционни, тъй като за първи път ще бъде разгледано предложение за промяна в структурата на общинската администрация. От нея ще бъдат „извадени“ служители, които нямат място там спрямо класификацията на работата им. Затова ще бъдат обособени различни общински предприятия, които да „поемат“ тези служители.

До месец юни подобни предприятия, които са под управлението на Общината, ще са свързани с озеленяването, почистването и други дейности.

Досега всички са били под една шапка, но Законът предвижда да бъдат направени измененията.

Промяната на структурата създава напрежение сред жителите на Добринище.

А именно – предлага се създаването на общинско дружество, което да управлява градската минерална баня и 11-е ѝ служители.

Това кара хората в Добринище да се съмняват, че Община Банско би могла да продаде банята и са против това Кметството да не е управлява тези служители и банята.

Затова до 16 февруари – деня на сесията, тече онлайн петиция за запазване на банята и собствеността ѝ.

През ИНФОМРЕЖА кметът на Добринище заяви, че застава на страната на жителите.

„Структурата на Кметството трябва да остане такава, каквато досега“, каза Иван Сакарев.

Той ще присъства на утрешната сесия.

ИНФОМРЕЖА събра всички гледни точки.

Кметът на Банско – Стойчо Баненски, още преди ден опроверга чрез официално изявление до жителите на Добринище, спекулациите, че банята ще бъде отнета, продавана, отдавана на концесия.

„Общинската администрация е специализирана и обща, като работещите в банята 11 служители не попадат в нито една графа според класификатора на дейностите в Общинската администрация. Но не са само те! Нека бъдем коректни! Това са още служители на Община Банско, занимаващи се с поддръжката на общите части в града, улиците, озеленяването. Те също ще бъдат „извадени“ от структурата на ОА. За всички подобни щатове ще се обособят общински предприятия, които спрямо дейността ще бъдат разпределени в отделните звена. Например – ще има такова, което до месец юни трябва да бъде „озаглавено“, за служителите, занимаващи се с чистотата в общината, например. Това се отнася и за служителите в банята – за тях също ще има предприятие“, каза Баненски пред медията ни.

В момента общинската администрация е с 204 души численост, а след промяната в структурата – ще стане 131 души – за цялата община.

Така ръководството няма да бъде обвинявано в раздуване на администрацията, но и със създаването на предприятията ще се оформят звена, които да са под контрола на управител и всичко в тях да бъде ръководено по правилния начин.

Такива структури има от години в други общини. Например – най-близката до Банско – Благоевград, има общинско предприятие, което се занимава с отстраняване на аварийни ремонти в детски и социални заведения, училища, спортни зали, социални и общински жилища („Благоевград строй ремонт“).

Още по-близък за Банско пример: в Разлог има ОП „Паркинги и гаражи“, ОП „Регионално депо“, ОП „Обреден дом“, ОП „Домашен социален патронаж“.

ИНФОМРЕЖА научи също така, че приходите за година от Добринище са около 600 000 лв., ала Община Банско влага 2,6 млн. лв. за година за града. Като нито един инвестиционен проект, поискан от кметството от Общината, не е отказан.

Банята е публична-общинска собственост. Тя остава такава и единствената цел е заедно с Кмество Добринище да работим заедно за управлението ѝ, каза кметът Баненски.

Той сподели, че очаква на сесията да има напрежение по точка 4 от дневния ред, а именно - Разглеждане на докладна с вх. №ОС-01-12/29.01.2024 г. относно обща численост и структура на Община Банско.

Когато един кмет встъпва в длъжност той идва с визия за управление за целия мандат, със своя програма за изпълнение, и за изпълнение на своята предизборната програма. Така – той сформира екип от хора, с които може да изпълни заложените цели. Като този екип от хора могат да бъдат формирани в различни предприятия, които ще поемат управлението на определена дейност, която ще извършват по време на този мандат и администрация без която не може – и по закон е такава, и е длъжна да ръководи изпълнението на дейностите по Банско и взаимодействието на гражданите с ръководството. Всичко това става със специализирана и обща администрация, която спрямо класификатора с длъжностите се формира в определени отдели със служители, които попадат в определената класификация, каза секретарят на Община Банско – Иван Докторов пред ИНФОМРЕЖА.

В момента се прави оптимизация на администрацията, която до момента включваше всичко общи работници, озеленители, санитари в банята в Добринище, шофьори. Това не е редно и е трудно за отчитане на дейности и управление. Сега – администрацията си остава чиста, така както е по закон, а хората, които досега са били като общи работници се прехвърлят в общински предприятия. Имената им предстои да се изяснят, каза Докторов.

Всяко предприятие ще има управител, разполага с бюджет, гласуван от ОбС, има възможност за по-сериозен контрол върху работещите в него, върху техниката, която се използва, има планово изпълнение на дейностите.

Така има по-правилно управление на човешкия ресурс, уплътняване на времето на хората, които са заети, на финансите, и по този начин ще се управлява и банята, каза още Докторов.

Досега банята е в структурата на администрацията и няма място там. Ние направихме проучване за другите Общини, които все още имат бани, са изнесени в предприятие, с ръководител, да се оптимизира дейността, да има по-добра хигиена, цени, качество на обслужване. Да се търси и варианти за финансиране за обновяване по програми и с държавни средства. Също така е важно тя да е на самоиздръжка от таксите, които се събират от посетителите, които безспорно избират Добринище като балнеоцентър, уточни Докторов.

Той бе категоричен, че с преструктурирането работни места не са застрашени, тъй като Община Банско непрекъснато увеличава дейностите, които извършва, а това става само чрез хора, затова той се надява работещите 11 души да се задържат, но и увеличат. Докторов е оптимист, че при добро управление на предприятието и генериране на достатъчно приходи, банята не само ще има отлична атмосфера и поддръжка, но и достатъчно приходи, за да може работниците от 11 да станат 21, например.

Докторов сподели, че е запознат с притесненията на добринищени, че идеята на Община Банско едва ли не е да фалира банята или да я продаде.

„Това не е вярно“, каза секретарят.

Общинското предприятие е на 100% собственост на Общината и на пряко подчинение на кмета, затова няма да се продава!, добави Докторов.

Той каза, че предложението за преструктурирането в предприятие е и с цел, за да се търсят възможности за кандидатстване по програми за реновация, което е знак към хората, че Общината иска банята да се развива в правилната посока и да бъде с достатъчно добра услуга.

Той даде пример с банята в село Ягода, която е пример за прекрасно управление и приходност.

Докторов заяви още, че дискусии с кмета на Добринище са правени, но промените явно са трудни.

„Промените водят до чувство за несигурност. Но ние вървим напред – защото Банско е номер едно и трябва да вървим в тази посока. Добринище има друга даденост, която трябва да бъде развивана.“

До 1 юли трябва да бъде направено предложение от кмета на Банско към ОбС за структуриране на новите предприятия, в което предложение ще има заложената численост, начин на управление и ще бъде обявен конкурс и критериите за избор на управител.

А междувременно общинските съветници от Добринище в ОбС - Банско – Иван Милушев Панчев, Петър Малинов Галчев, Петър Юриев Друнчилов, излязоха с отворено писмо относно създалото се напрежение за бъдещето на градската баня.

Вие ни избрахте да бъдем общински съветници със задачата да представляваме град Добринище в Общински съвет  Банско. Това правим – защитаваме и отстояваме интересите на нашия град и на цялата община, каквато е целта на целия Общински съвет.

Подобряването на управлението на общинските имоти, в това число и на  градската баня, изисква определени промени. Ние ги подкрепяме, защото е за доброто на всички. Тези промени обаче не означават промяна на статута на градската баня в Добринище. Категорично заявяваме, че няма такива намерения. Докато ние сме общински съветници, няма да допуснем банята да бъде продадена или отдадена на концесия. Но преструктурирането й е наложително. Това означава контрол и активно управление на средствата за заплати, текущи разходи, отопление и ремонти. Досега банята е на самоиздръжка, но непрекъснато се дофинансира от Общината, която покрива загубите. Като преобразувана в общинско предприятие, банята ще може да кандидатства по европейски програми за модернизиране и да стане съвременен балнеоложки център. Лъжа са разпространяваните в интернет и сред населението твърдения, че Община Банско има намерение да продава или да учредява концесия. Това са манипулации, които целят да настроят жителите на Добринище срещу общинското управление. Напротив – благодарение на финансовата помощ на Общината, символът на Добринище, продължава и ще продължи да работи. Никой няма намерение да посегне на него. Кметът на Добринище – Иван Сакарев, който провокира напрежението, има свои цели, които са в полза на ограничен негов кръг. Нека не допускаме това да попречи на развитието на Добринище.

Преди ден кметът на Банско заяви в позицията си:

Уважаеми съграждани, от няколко дни се носят слухове за продажба на обществената минерална баня в Добринище. Искам категорично да ги опровергая – никога и никой не е имал намерение да продава банята!... Внушенията за бъдещето на банята са провокирани от лица, които или не познават и не разбират механизма на управление на публичните ресурси в полза на всички жители на общината, или преследват свои лични цели, които не съвпадат с обществените интереси. Инсинуациите не им правят чест. Познавам добре историята на Добринище и на общината, знам още повече за настоящето и имам визия за нейното бъдеще, заради което бях избран за кмет. В тази визия няма промяна на предназначението на банята. Тя ще бъде за обществено ползване, каквато е била винаги.

На 21 февруари Баненски ще посети Добринище за провеждане на срещи с жителите му.

За да се улесни процеса на организация, срещите ще бъдат планирани въз основа на предварително изготвен график. Срещите ще се проведат в сградата на Кметство Добринище от 10:00 ч.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK