Нов скандал между САЩ и Китай

Снимка: Getty Images

В САЩ разследват устройства за дистанционна комуникация на китайски кранове в американски пристанища

Комисиите по вътрешна сигурност и Китай към Камарата на представителите на САЩ започнаха разследване на откритите устройства за дистанционна комуникация на китайски товарни кранове в американски пристанища, съобщава CNN.

"Инсталирането им не е документирано в нито един договор между американските пристанища и китайския производител на кранове ZPMC", отбелязва мрежата, като се позовава на сътрудник на Конгреса, запознат с разследването.

Устройствата са открити на 200 крана, инсталирани и работещи в американски пристанища и свързани с тях съоръжения, се отбелязва в доклада.

"Разследването на нашите комисии разкри уязвимости в американските пристанища, които биха могли да позволят на Китайската комунистическа партия (ККП) не само да подкопае търговската конкуренция чрез шпионаж, но и да наруши веригите за доставки и движението на товари, като по този начин осакати икономиката на страната ни", цитира телевизията думите на председателя на комисията по вътрешна сигурност в Камарата на представителите Марк Грийн, републиканец.

Грийн отбеляза, че "без бърза и драматична промяна ще продължим да предоставяме на ZPMC лесни средства за проникване в нашата критична инфраструктура в стремежа им към глобално господство".

В изявление на своя уебсайт ZPMC заяви, че "винаги се е стремяла да предоставя висококачествени продукти и услуги на клиентите по целия свят, като стриктно спазва законите и разпоредбите на съответните държави". /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK