Хусите обещават безопасно преминаване за руски и китайски кораби

Снимка: ЕПА

Това потвърди високопоставен представител на хусите

Високопоставен служител на хусите обеща безопасно преминаване на руски и китайски кораби през Червено море, където подкрепяната от Иран йеменска въоръжена групировка извършва атаки срещу търговски кораби в знак на солидарност с палестинците в Газа, пише The Guardian.

В интервю, публикувано от руския вестник Известия в петък, Мохамед ал-Бухайти настоя, че водите около Йемен - които някои корабни фирми избягват поради продължаващата агресия - са безопасни, стига корабите да не са свързани с определени страни, особено Израел, съобщава France-Presse.

Представителят на хусите каза, че корабоплаването на всички други страни, включително Русия и Китай, не е застрашено.

Освен това сме готови да осигурим безопасното преминаване на техните кораби в Червено море, защото свободното корабоплаване играе важна роля за страната ни.

Атаките срещу плавателни съдове, "свързани по всякакъв начин с Израел", ще продължат, добави той.

Подкрепяните от Иран екстремисти наскоро казаха, че свързаните със САЩ и Великобритания кораби също ще бъдат прицелвани, след като двете страни нанесоха въздушни удари в Йемен в отговор на многократните атаки.

Хусите настояват, че атаките им са насочени само към кораби от определени националности, но командир на американския флот каза, че замесените кораби всъщност имат връзки с десетки държави .

Хусите рано в петък поеха отговорност за ново нападение срещу американски кораб, след като САЩ нанесоха нови удари по цели на бойци предния ден.

В петъчно интервю Бухайти каза, че вината за атаките върху корабите е на корабите, които са пренебрегнали заповедите на хусите да променят курса. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK