Празникът на черешата в Кюстендил – достоен за Гинес

Снимки: Infomreja.bg

"Овощната градина на България" издигна в култ черешата

Овощната градина на България – Кюстендил, посреща за поредна година емблематичния празник на града, посветен на черешата. Тържествата започнаха още в петък с кулинарно изложение, надяждане с череши, детска анимация и концертна програма, с участието на Михаела Маринова и ТИНО. Десетки кулинари представиха своите ястия и специалитети в надпреварата "Череши в кухнята“.

Официалното откриване на Празника бе днес, а на него присъстваха Белоградчишки епископ Поликарп, Адрианополски епископ Евлогий - игумен на Рилския манастир, Велбъждски епископ Исаак, Хироши Нарахира - посланик на Япония в България, инж. Александър Пандурски – областен управител на Кюстендил, Мария Янева – председател на фондация „Искам бебе“ и др.

Над 40 артистично аранжирани щанда пресъздадоха черешовото творчество на кюстендилските "майстори". Красивите щандове събраха десетки, а културните дейци от региона бяха изработили картини от сладкия плод. Сред тях беше показана уникална къща от череши, българското знаме, торта от череши и много други. По традиция сред щандовете присъстваше и ликът на Владимир Димитров - Майстора.  

Всички те ще бъдат част от художествено изложение, което ще продължи до 18:00 часа днес, когато ще бъдат връчени и наградите на отличените. По традиция ще бъде избрана и най-едрата череша сред всички участници на празника.

В празничната програма през деня ще участват Професионалният духов оркестър на Община Кюстендил, Националното училище за танцово изкуство, София и най-изявените фолклорни изпълнители от града. Събитията днес ще завършат с концерт на "ЛегендитЕ".

Неделният ден се посвещава на най-малките гости на празника. National Geographic Kids гостува в Кюстендил с Клуб "Малки откриватели", занимателни игри с череши и детска анимация ще съпътстват събитията, а "черешката на тортата" ще бъде демонстрацията и дегустация на сладко от череши!

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK