Каква е връзката между Разлог и тютюна? Вижте в изложбата "Тютюн, Енфие и Сие"

Снимка: Община Разлог

Вчера изложбата бе открита

По повод 100 години от откриването на Тютюневия склад на братя Каназиреви в гр. Мехомия /Разлог/, който дава препитание на много семейства и 100 години от основаването на Тютюневопроизводителна кооперация "Места", бе открита гостуваща изложба "Тютюн, Енфие и Сие".

На откриването в разложкия музей присъстваха инж. Гергана Костова - зам.-кмет, преподаватели, общественици и гости на планинското градче, които слушаха с интерес исторически разкази за тютюнопроизводството и се запознаха със своеобразния разказ за комерсиализирането на една от човешките слабости.

“Чрез един различен поглед изложбата „Тютюн, енфие & сие” проследява навлизането на тютюна по нашите земи и конфликтната му същност между водеща икономическа култура и сериозен вредител на човечеството. В края на ХІХ и началото на ХХ век (около три столетия след идването му) тютюнът вече успява да подчини значителен процент от индустрията. Произвеждат се множество продукти пряко или косвено свързани с тази култура – кутии, лули, табакери, пунгии, появява се и първообразът на кибрита. Тази тенденция не подминава и Горна Оряховица, където през този период се създават пет тютюневи фабрики. Най-известната от тях е „Малка Загорка”, откъдето са голяма част от експонатите, някои вече с над 100-годишна история. Характерни за отминалия век остават безграничните като въображение и послания реклами на тютюнопушенето. Запалената цигара се превръща в отличителен знак за свободомислещите, бунтарите, интелектуалците и бохемите. В същото време започват да се промъкват и все по-мрачни статистики за вредите, предизвикани от този порок.

Съществена част от изложбата също така са дарения на горнооряховчани, включително цели колекции от табакери, запалки и кибрити. Илюстративни табла показват архивни фотографии, свързани с производството и потреблението на тютюна в България, както и парадоксални реклами на порока.” - споделиха по време на откриването д-р Христина Манова (директор на Исторически музей-Разлог) и Пламен Мадемов (директор на Исторически музей - Горна Оряховица).

Експонатите от фонда на музея в Горна Оряховица гостуват в планинското градче, по покана на Община Разлог и Историческия музей, като ще могат да бъдат видяни в музея, до края на месец август.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//