Байкушев: Ще има оптимизация на администрацията, но ще има и приемственост

Снимка: Infomreja.bg

Той каза, че по темата за бюджета за Общината „нещата изглеждат много по-сериозни“

Емоциите нямат място в управление.

Това каза пред БНР – Благоевград, новоизбраният кмет на областния център – Методи Байкушев.

Часове след като стана ясен резултатът, настройката бе за отговорността, която носим пред гражданите за доверието, което ни дадоха.

Байкушев подчерта, че пред щаба му не е имало празненства и шумни възгласи за победа.

„Искаме да покажем един нов стил на работа и управление, което съответства на това, което сме ние – отговорни професионалисти, коти обичат града си и за които е дошъл момента да се занимаят с обществено положени дела. Този копнеж да промениш града си, сега ни се дава възможност да го направим, задачите са безбройни, трудни са, натрупани са финансови и административни проблеми. Ще имаме много работа.“

Байкушев каза, че няма място за следизборна емоция, защото хората очакват от екипа му работа.

Хората са интуитивни и част от гражданите ни призоваха да извадим информация за това какво се е случвало в общината. Ние ще установим истинските размери за финансовото състояние на Общината. Ще направим анализ и ще го покажем, както и съществените разходи, които са направени през последните две години.

Той каза, че по темата за бюджета за Общината „нещата изглеждат много по-сериозни“.

Има задължения, които не са включени в бюджета, има неразплатени задължения, има целеви средства, но не са усвоени за определени проекти. Тези пари ги няма в сметката на Общината, каза Байкушев, давайки пример с проекта за укрепване на пътя за „Бачиново“ или за изграждане на ул. „Промишлена“.

Той каза, че до седмици ще бъде направен компетентен финансов анализ от професионалисти, на които новоизбраният кмет ще се довери.

Нормално е първата ни задача да е ревизията на общинския бюджет, тъй като по чисто технологична причина ни предстои изготвяне на новия бюджет за 2024 г.

Байкушев каза, че разчита на търпението на гражданите за „това осветляване“ на налични средства и разходи.

Той не изключи възможността част от проектите, заложени в предуправленската му програма, да се не реализират в срок поради вероятност „хазната да е изпразнена“, а както самият Байкушев каза: „проекти се правят с пари“.

За нас е важно да управляваме публичните финанси отговорно и прозрачно, затова трябва да спре практиката, че се прави нещо, но с пари на заем, които създават не решения, а проблеми, каза кметът.

Сигурен съм, че резултатите от одита ще дойдат, защото целта ни е прозрачност и анализ на работата на администрацията и ще я оптимизираме!

По отношение на „оптимизацията“, Байкушев уточни, че екипът му няма да прави „безпринципни чистки“ на политически принцип или по симпатии. Няма да бъдат „гонени“ и симпатизанти от администрацията на предното ръководство.

Оптимизацията не значи чистка, тормоз и безпринципна замяна на определени хора, каза още Байкушев, и допълни: Оптимизация значи да се направи истински анализ на работата на администрацията, на изпълнението на сроковете, на документооборотите, на резултатите на различните звена и на базата на този анализ да се вземат решения. Това ще покаже къде има нужда от истинска оптимизация.

Администрацията нека бъде спокойно и да си върши работата, защото ние ще направим обективна оценка на базата на която ще взимаме решения, каза Байкушев.

Той сподели, че емоциите нямат място в управление, а само на данните от свършената работата на администрацията. И още: Байкушев призова общинските служители „да започнат на бял лист“ и да се отърсят от предразсъдъците, насадени им волно или неволно.

Гарантирам, че ще вляза без никакви предразсъдъци към който и да е общински служител или звено. Ще помоля служителите за същото! Разделението свърши с кампанията! Моята задача е да обединявам и ясно разбирам тази отговорност!

Относно новият кабинет на кмета, Байкушев даде важна информация.

Първо ще разчитам на приемственост. Ще дам възможност на ръководният екип на Общината да докладва за работата си до момента и да покаже своята полезност за това, което имаме да правим през следващите 4 г. Ние първоначално не предвиждаме смяна на ръководния екип, на главния секретар, на директори на дирекции. Ако се покаже, че можем да работим заедно, ще има попълване на екипа, а не смяна на конкретни лица.

Байкушев каза, че ще изпълни обещанието си от предизборната програма, и тя е да има отделна дирекция „Образование“, отделна от дирекция „Социални дейности“.

Трябва да имаме отделен заместник-кмет по образованието! Това се отнася и за отделен заместник-кмет по културата!

Имена не бяха назовани от страна на Байкушев. Той каза, че води преговори от сутрин до вечер, за да подбере правилните хора.

Байкушев каза, че ще заложи на отношение между кмет и администрация, така че дори и следващ мандат да не бъде кмет, администрацията да не се опасява от „чистки“.

Няма цена за подкрепата на моите опоненти в предизборната надпревара. Аз ще бъда „отворен кмет“ към всякакви предложения, но подкрепата не върви с цена. Няма как да си позволя аз да нося отговорност, а друг да взима решенията! Подкрепата от страна на другите кандидати не беше безрезервна и затова изборите бяха трудно спечелени, призна Байкушев предвид малката разлика в гласовете между него и Илко Стоянов.

Относно работата на местния парламент, която започва от вторник.

ОбС е съставен от 41 съветници, представители на 16 политически формации.

Ще се опитам да водя диалог с всички съветници и да не се занимавам с политическо инженерство и конструиране на мнозинства, за да се случват някакви неща. Няма да правим сглобки!

Той каза, че ОбС ще може да си избере председател на спокойствие и да взима решения по съвест.

За мен е важно да имам ясен разговор с всички. Отговорен съм пред тях да обяснявам решенията, които ще предлагам. Вярвам, че всички от ОбС има интерес Благоевград да се развива, да не се обезлюдява и да задържи младите хора, да имаме по-високо ниво на образование, да решим проблемите в здравеопазването.

Ще променим начина на работа с медиите. Ще бъдем прозрачни и ще работим с медиите, които спазват ясните етични норми. Ще очаквам много по-голяма активност от страна на медиите към Общината. Относно договорите за медийно обслужване – не мисля, че Общината трябва да заплаща за „комфорт“, завърши Байкушев.

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK