Постоянен арест за кюстендилец, извършил поредица от кражби

Снимка: Infomreja.bg

Съдът не споделя доводите на защитата, че деянията са провокирани, поради тежкото материално състояние на обвиняемия

Районен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на В. Г., на 27 години, от гр. Кюстендил. Той е привлечен като обвиняем за три кражби на чужди движими вещи, в условията на продължавано престъпление. Съдът уважи искането на Районна прокуратура - Кюстендил за вземане на най- тежката мярка за неотклонение – „Задържане под стража“.

На 26.05.2023 г., обвиняемият е отнел от дамска чанта, от незаключен апартамент на ул. „И. Макариополски“, чужди движими вещи – 200 лв., от владението на собственичката, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, съобщават от пресцентъра на съда. На 29.06.2023 г., обвиняемият е отнел от дамска чанта, в незаключен медицински кабинет в Общинска поликлиника, чужди движими вещи – 290 лв., кутия цигари и запалка.

На 01.10.2023 г. е отнел чужди движими вещи – хранителни продукти, напитки и пари на обща стойност около 11 лв., от незаключен чужд кабинет, намиращ се в Специализирани болници за рехабилитация / Миньорски дом /. Деянието е извършено повторно в немаловажен случай, след като обвиняемият е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление.

Видно от събраните на досъдебното производство доказателства, в т. ч. показанията на разпитаните свидетели, въпреки ранния ход на разследването, може да се направи обосновано предположение, за авторство на деянията. Съдът не споделя доводите на защитата, че деянията са провокирани, поради тежкото материално състояние на обвиняемия.

Той е в трудоспособна възраст, съответно липсата на парични средства следва да се преодолее чрез търсене на работа и полагане на труд, а не чрез осъществяване на престъпления. На следващо място може да се направи извод за реална опасност обвиняемият да се укрие, предвид съдебното му минало. Процесното престъпление е извършено в изпитателния срок на присъда по дело на РС – Кюстендил, влязла в сила на 23.02.2023 г., посочва в мотивите си за вземане на най- тежката мярка за неотклонение Районен съд – Кюстендил.

Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3- дневен срок.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK