Представят изложбата „Антиматерия“ в храма на Майстора

Снимка: ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

Откриването е в сряда от 17.30 часа

На 15 ноември 2023 г. (сряда), от 17:30 ч., в ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ - Кюстендил, ще бъде открита изложбата графика, рисунки и живопис „Антиматерия“ на Йохан Йотов, съобщават от галерията.

Художникът създава ново пространство и именно затова се нарича творец. Да се разбере едно художествено произведение на пластичните изкуства е възможно само когато се осъзнае и разчете неговата пространствена организация. Тази теза най-убедително би могла да бъде подкрепена с думите на руския физик, теоретик на изкуството и философ, отец Павел Флоренски: „Цялата култура може да бъде тълкувана като дейност по организиране на пространството. В един от случаите това е пространството на нашите жизнени отношения и тогава съответната дейност се нарича техника.

В други случаи това пространство е мисловно, мисловен модел на действителността, а дейността по организирането му се нарича наука и философия. Третият разряд от случаи се намира между първите два: Пространствата му са нагледни, подобни тези на техниката, и не допускат жизнена намеса – като пространствата на науката и философията. Организацията на такива пространства се нарича изкуство.”

Може да се каже, че много от произведенията на пластичното изкуство са своеобразни формули на разбирането за света, в който живеем, а защо не и на непознатите за нас светове, често паралелни на тези от науката. Между едните и другите няма равенство, произведенията на изкуството не бива да се преразказват с езика на науката, но положително между тях не може да няма съответствие, дори едното не може без другото. Изкуството е призвано по един по-фин начин, преди всичко със средствата на естетическата емоция (макар че чиста естетическа емоция може да бъде възбудена и на полето на науката), чрез своите произведения то да пофантазира за бъдещите пътища на научното разбиране за света.

През годините на развитието ми като художник, все по-ясно започнах да разграничаам емоциите, породени от общочовешките, ежедневни страсти, избликващи преди всичко от междуличностните взаимоотношения с техните обертонове и много по-фините, чисто естетически емоции, които все по-силно ме привличаха. Дълго търсих пътя и начина как да се освободя от старите „окови” и къде да намеря „крилата” за това, за което жадувах. Бях истински щастлив, когато намерих моята пътека...

Ето че сега ми се отдава възможност да поведа по нея и вас, гостите на изложбата ми в прекрасната галерия в града на Майстора, казва авторът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK