Институциите успокояват! Няма африканска чума по свинете в Кюстендилско

Снимки: ОА - Кюстендил

Епизоотичната обстановка е спокойна

Епизоотичната обстановка в област Кюстендил по отношение на заболяването Африканска чума по свинете, е спокойна. За това информираха институциите по време на заседание на Областната епизоотична комисия, свикано от областния управител инж. Александър Пандурски. На заседанието присъстваха неговият заместник Кристиян Иванчов, главният секретар Гергана Михайлова, директорът на ОДБХ в Кюстендил, ръководители и представители на различни институции, съобщават от пресцентъра на администрацията.

„Това, че нямаме реален проблем, възникнал на нашата територия, е добре. Трябва обаче винаги да бъдем готови за реакция и да обърнем сериозно внимание на общините и кметовете на селата. Те са най-близо до фермите и личните стопанства. Там вниманието по отношение на превенцията трябва да бъде засилено. Важно е информационната кампания до достигне до кметовете в малките населени места“, коментира инж. Пандурски.

Доклад за актуалната епизоотична обстановка в страната, съседните страни и област Кюстендил представи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Велка Войнова. Тя информира за обявеното първично възникнало огнище на заболяването АЧС на територията на област Монтана. За България това е първи случай за 2023 г. при домашни свине. За периода 01.01.2023 - 21.07.2023 г. са потвърдени: 1 огнище при домашни свине в стопанство тип „заден двор“ в област Монтана, с Долни Цибър и 121 огнища при диви свине.

Д-р Войнова припомни, че последно обявени огнища на територията на област Кюстендил са от февруари 2022 г. - три случая на вторично възникнали огнища на болестта АЧС при диви свине на територията на ДГС - Кюстендил, ДГС - Дупница и ДГС - Рилски манастир. При представянето на доклада д-р Войнова посочи още: „За периода от началото на ловния сезон 2022 - 2023 г. до този момент на територията на областта са отстреляни 887 броя диви свине, които са изследвани и са отрицателни по отношение на заболяването АЧС. Не е регистриран случай на намерен труп на мъртва дива свиня. До този момент на територията на област Кюстендил не е констатиран случай на заболяването АЧС при домашни свине.

Риск от поява на заболяването при домашни свине съществува поради циркулацията на вируса в популацията на дивата свиня. На територията на област Кюстендил няма индустриални ферми за свине. Регистрирани са  5 броя фамилни ферми за отглеждане на свине, в които към момента се отглеждат 54 бр. прасета. Фермите са обект на официален контрол по отношение на биосигурност и  здравословно състояние на всеки 4 месеца и подлежат на  лабораторен серологичен контрол по отношение на КЧС и АЧС два пъти годишно.

През месец април 2023 година е извършено първото за годината серологично изследване, което е с отрицателни резултати. На територията на област Кюстендил са регистрирани по реда на чл.137 от ЗВД  336 бр. лични стопанства, в които е осигурена биосигурност, която позволява отглеждането на до 3 броя свине за угояване.“

По време на заседанието Областната епизоотична комисия взе решение кметовете на общини да свикат по график заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да бъдат включени като членове по един представител на ОК на БВС. На заседанията на  епизоотичните комисии да се наложат следните мерки: провеждане на инвентаризация на свиневъдните обекти, както е предвидено в „План за действия в България по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди във връзка с АЧС“ - три пъти годишно.                                                                                                                                                             

Извършване на проверки на депопулацията на задните дворове, ако същите не са подновили дейността си (срок – месец септември). Извършване на клинични прегледи/проверки на биосигурността от регистрираните ветеринарни лекари четири пъти годишно и предоставяне на резултатите от проверките на съответните официални ветеринарни лекари.

Провеждане на проверки за биосигурност от официални ветеринарни лекари, клинични прегледи въз основа на оценка на риска от ОДБХ. Вземане на проби и лабораторни изследвания в случай на съмнение.

Предоставяне на информационни материали на собствениците на прасета от задния двор чрез местните органи, официалните ветеринарни лекари и регистрираните ветринарни лекари.

Органите на Българска агенция по безопасност на храните ще извършват месечни проверки за провеждана по интернет нелегална търговия с прасета, провеждане на онлайн надзор по интернет, уебстраници, социални мрежи и групи и извършване на проверки на място. ОДБХ ще взаимодейства с териториалните звена на МВР за борба с нелегалното придвижване на прасета - извършване  на проверки на превозни средства по параметри, зададени от ЦУ на БАБХ, с цел откриване на източника на всяко заловено прасе или свински продукт.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK