Киев съобщи за успехи на източния и южния фронт

Снимка: БТА

Според Зеленски украинските противовъздушни сили са свалили повече от 3000 цели от началото на инвазията

Украйна съобщи, че нейните войски са си възвърнали още позиции по източния и южния фронт. А в Хага беше открито международно бюро за разследвания на военните престъпления на Русия. Прокурори от Украйна, Европейския съюз, Съединените щати и Международния наказателен съд ще събират доказателства за бъдещ процес срещу отговорните от руска страна.

Заместник-министърът на отбраната Хана Маляр отбеляза нарастване на боевете около разрушения източен град Бахмут. Маляр каза още, че украинските военни са си върнали 37 квадратни километра територия в тежки боеве през изминалата седмица. По думите й, руските сили атакуват близо до Лиман, в северната част на Донецка област, и близо до Авдеевка и Мариинка, на запад от Бахмут. „Миналата седмица беше трудна на фронтовата линия. Но постигаме напредък“, написа украинският президент Володимир Зеленски в Телеграм.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски каза, че украинските противовъздушни сили са свалили повече от 3000 цели от началото на инвазията на Русия. Той обаче допълни:

"За съжаление, нашата държава все още не разполага с достатъчен брой висококачествени системи за противовъздушна отбрана, за да защити цялата ни територия и да свали всички вражески цели. Врагът се възползва от това".

В Хага беше открито Международно бюро за разследвания във връзка с руската инвазия в Украйна - първи етап към евентуално създаване на специален трибунал, който да търси отговорност на висши руски ръководители заради войната. До създаването на Международния център за разследване на престъплението агресия срещу Украйна се стигна заради пропуск в международното право, който позволява на Международния наказателен съд в Хага да води дела само за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, а не проявата на агресия, каквато е непровокираната война на Русия в Украйна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се зарече ЕС да направи всичко по силите си, за да бъде потърсена наказателна отговорност от руския президент Владимир Путин за войната в Украйна. "Няма да оставим и един камък непреобърнат, за да подведем Путин и поддръжниците му под отговорност", каза тя при откриването на центъра. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK