Сдружение „Балканка” и Община Кюстендил организират почистване на река Драговищица

Снимка: Община Кюстендил

Почистването е насрочено за 18.05.2024 г

Сдружение „Балканка” и Община Кюстендил организират почистване на река Драговищица до МВЕЦ в района на митнически пункт Олтоманци. Почистването е насрочено за 18.05.2024 г., съобщават от пресцентъра на Общинат

Сдружение „Балканка” всяка година организира акции в различни части от България, като основното послание, което се опитват да предадат е: „Да върнем живота в реките ...”. Основна мисия на сдружението е опазването на биологичното разнообразие в българските реки, с фокус върху опазване и възстановяване на популациите от балканската(македонската) пъстърва.

Почистването на река Драговищица има за цел и да отбележи Световния ден на мигриращите риби.

Международната общност оценява положително усилията за почистване на една от най-красивите български реки, отбелязвайки събитието като част от организация в световен мащаб и в последствие ще бъде отразено отново на сайта на организацията https://www.worldfishmigrationday.com/

Река Драговищица е в режим „Хвани и пусни“ и подържа популацията на една от най-известните и красиви мигриращи риби- балканската(македонската) пъстърва.

Събраният боклук ще се извози по съгласувана с Община Кюстендил схема.

Реката ще бъде разделена предварително на пунктове, като всеки пункт ще има отговорник, който ще държи връзка с главния организатор.

„Тъй като ще чистим река, който има ботуши или гумен гащеризон да ги носи. Кепове с дълга дръжка или помощен инструмент също би бил от полза. Който няма, по брега има достатъчно боклуци.

Чувалите, ръкавиците и извозването на боклука са наша грижа, от вас искаме да дойдете, да си вземете най-доброто настроение и да свършим хубава работа за една от „перлите“ в района.

Помогнете ни да популяризираме почистването. Кажете и доведете приятели, за да отпразнуваме заедно деня на мигриращите риби ,да си поговорим за реки и да съберем недобросъвестно попадналите боклуци в реката, призоваха организаторите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//