Експертът по хранене, тренировки и възстановяване Виктор Бариос проведе семинар в Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

В семинара взе участие и европейският шампион по културизъм Атанас Николаев

Днес спортната общественост на Гоце Делчев се срещна с испанеца Виктор Бариос – експерт по хранене, тренировки и възстановяване, който е кондиционен треньор на ПФК „Лудогорец“. В срещата участваше и европейският шампион по културизъм Атанас Николаев.

В началото на изложението си лекторът се спря на въпроса за силовите упражнения при деца и юноши. Той изтъкна, че според последните научни изследвания тези упражнения са от голяма полза за подрастващите, противно на битувалото в миналото мнение, че те забавят или спират растежа. Според тези изследвания ползите са и двигателни, и психологически, и социални. „Когато едно дете тренира силово, то подобрява и мощта, и скоростта, и цялостното си развитие. Подобрява се неговият метаболизъм, сърдечно – съдовата дейност, опорно – двигателният апарат също укрепва“, каза специалистът.

Виктор Бариос говори и за балансираното хранене, като отново даде превес на храненето при подрастващите и нуждата от всекидневен прием на животински белтъчини. Той постави и тревожния въпрос за затлъстяването при децата. „Едно затлъстяло дете ще е възрастен с наднормено тегло и възможност да има сърдечно – съдови проблеми, както и проблеми с костната система, диабет и висок холестерол. Всичко това може да се избегне, ако отговорните лица представят физическата активност и правилното хранене“, посочи той.

Лекторът сподели наблюдението си, че в България затлъстелите деца са чувствително по-малко, отколкото в Испания. Приятно е изненадан, че в нашите фитнес зали има много млади хора, които спортуват активно.

Съвети даде и на по-възрастните, посочвайки нуждата от двигателна активност за предпазване от болести като остеопороза например.

Специалистът отговори изчерпателно на зададените му въпроси.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK