„Ангели на пътя“: Учредиха фондация за близки на деца, загинали в катастрофи

Снимка: МВР

​Вътрешният министър присъства на учредяването

„За мен, наистина е огромна отговорност, да бъда сред Вас, не само в качеството на министър на вътрешните работи, а като човек, който е съпричастен на Вашата болка, мъка страдание, на вашия гняв към изпълнителна, законодателна, съдебна власт. За тези няколко месеца Министерството на вътрешните работи направи малки, но сигурни, стабилни крачки по пътя към победата, която искаме да постигнем в битката с войната по пътищата”. С тези думи вътрешният министър Калин Стоянов се обърна към учредителите на фондация „Ангели на пътя“.

Позицията на МВР е да работи за превенция, справедливост и по-тежки наказания. „И тази позиция ние в МВР защитаваме всеки ден – със завишен контрол по пътищата, довел до нараснал брой на образувани бързи производства, до множество отнети автомобили, до повишаване на санкциите и тяхната събираемост, до закупуване на мобилни и стационарни камери“.

Министър Калин Стоянов посочи, че най-важното е да няма такива случаи, да бъдат сведени до минимум, но и да има справедливост и бързина на производството. „Знаете моята категорична позиция - там където има причинена смърт от водач с наличие на алкохол или наркотици, висока скорост или смърт на пешеходна пътека  - това трябва да бъде квалифицирано като умишлено престъпление“,  отбеляза Калин Стоянов.  

„Аз се надявам, че тези ангели ще бъдат едно от нашите най-силни и мощни оръжия в битката, която сме поели и трябва са спечелим”, каза в заключение вътрешният министър.

Учредителите на фондация „Ангели на пътя“ са близки на деца, изгубили живота си в катастрофи на пътя. Основна цел на фондацията е нито едно дете да не бъде лишено от правото си на живот по българските пътища. Срещи с представители на държавната власт, иницииране на законодателни промени с цел превенция и намаляване на броя на ПТП-тата; регулярни срещи с пострадали при пътни произшествия и оказване на психологическа помощ на близки на загинали; изграждане на паметник-мемориал в Северния парк, са сред останалите цели на фондация „Ангели на пътя“. Към момента са направени 18 билборда с лицата на деца, загинали в катастрофи - в София, подобен е направен и в Панагюрище.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK