Фондацията на Сорос ще ограничи финансирането в ЕС

Снимка: БТА

Тя пренасочва вниманието си към други части на света

Фондация "Отворено общество", основана от милиардера Джордж Сорос, възнамерява да се изтегли или да прекрати голяма част от работата си в рамките на ЕС, тъй като пренасочва вниманието си към други части на света, предаде Ройтерс, като се позова на вътрешна кореспонденция на организацията.

Това решение означава, че благотворителната мрежа ще се преориентира от работа, свързана с вътрешноевропейски въпроси. Тя ще се съсредоточи върху региона в контекста на по-широкообхватни световни проблеми, става ясно от електронно съобщение, изпратено на нейни служители.

"В крайна сметка новоодобрената стратегическа посока ще позволи изтеглянето и прекратяването на голяма част от нашата настояща работа в рамките на ЕС и нашето внимание и ресурси ще бъдат насочени към други части на света", пише в съобщението.

През юни фондацията обяви, че 93-годишният финансист Сорос ще предаде контрола над организацията на своя син Алекс, а през юли бяха обявени планове да бъдат съкратени 40% от служителите ѝ по целия свят.

В съобщението не се дават подробности как фондацията ще преструктурира финансирането си, но говорител каза, че групата ще продължи да подкрепя организации на гражданското общество в Европа, включително свързаните с външните работи на ЕС, както и че ще продължи да подкрепя европейските ромски общности.

Джордж Сорос, унгарски евреин, емигрирал и забогатял в САЩ след края на Втората световна война, отдавна подкрепя групи, популяризиращи либерални и демократични ценности, както и отворените граници в Източна Европа.

Организацията, която управлява около 1,5 милиард долара годишно в световен мащаб, все пак ще продължи да финансира програми в Европа чрез национални фондации, включително в Украйна, Молдова, Киргизстан и Западните Балкани, заяви говорителят на фондация "Отворено общество". /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK