Половината области в страната докладвали коклюш

Снимка: Infomreja.bg

Най-много са случаите в София град - в столицата вече десетки класове бяха карантирани

175 са потвърдените нови случаи на коклюш, но все още се очакват данни за цялата страна и се очаква седмицата да завърши с малко над 280 случая. В момента се наблюдават епидемични взривове в определени колективи.

Най-много са случаите в София град - в столицата вече десетки класове бяха карантирани. Докладвани са случаи и от Стара Загора, Кюстендил, Варна, Бургас - над половината области в страната са съобщили за случаи.

Това означава, че имаме епидемична ситуация, но още е рано да се говори за епидемия, заяви проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-голяма част от болните са деца в училищна възраст. Според нея карантинирането на училищен клас е ефективен начин да се спре разпространението.

Епидемична ситуация е когато има и не малко болни, които предават заразата без да знаят, те самите са безсимптоми или с нетипични симптоми.

Експертите в Националния център по заразни и паразитни болести очакват в следващите седмици заболеваемостта да продължи да расте.

Експертите от миналата седмица започнаха да препоръчват семействата, в които предстои да се появи новородено да се ваксинират. Също така бременните в момента жени също да се ваксинират, за да предадат имунитет на децата си.

Покритието при първата ваксинация на новородените е много добро - 91-92%, но при следващите намалява. Така че в момента се прави преглед за неваксинирани, за да се навакса с изпуснатото.

Ива Христова обясни отново, че ваксинацията е единствената надеждна превенция и призова хората да не я отклоняват с всякакви извинения, защото заболяването може да доведе до тежки усложнения при децата. Тя уточни, че и ваксиниран може да се разболее от коклюш, но ще го изкара леко, а имунитетът от ваксината е поне 10 години, пише news.bg.

Ваксини има предостатъчно и активно се работи за тяхното поставяне.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//