Кипър призова ЕС за спешни действия заради наплива от мигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спасени са 60 бедстващи сирийски мигранти, сред които жени и деца

Кипър призовава ЕС за спешни действия за справяне с потоците незаконни мигранти от Сирия и Ливан, за да се предотврати опасността от жертви на трафиканти в Източното Средиземно море. Въпросът ще бъде повдигнат днес в Брюксел след мащабна спасителна операция на сирийски мигранти край кипърския бряг в сряда, съобщава БНР.

Правителството в Никозия заявява спешната необходимост Европейският съюз да предприеме действия съвместно с Европол, ливанските власти и кипърската полиция за наблюдение на границите на Ливан, подчерта вътрешният министър Константинос Йоану в писмено изявление в сряда.

Той обяви, че възнамерява да постави този въпрос, както и искането Евросъюзът да преоцени Сирия като безопасна страна на провеждащия се днес в Брюксел неформален съвет на европейските вътрешни министри.

Реакцията на Йоану бе по повод спасяването в сряда на 60 бедстващи сирийски мигранти, сред които жени и деца. Те са тръгнали от Ливан на малка дървена лодка и след 6 дни в открито море са забелязани на 30 морски мили от югоизточния бряг на Кипър, съобщиха от Координационния център за търсене и спасяване.

Мигрантите са открити в изключително лошо здравословно състояние, страдащи от обезводняване и хипотермия, някои от тях в безсъзнание.

10 души, от които 6 деца, са хоспитализирани, като три момиченца са в критично състояние. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK