Блинкън си навлече критики в Украйна, след като пя в нощен клуб в Киев

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Музикалното му изпълнение предизвика гнева на украинци в социалните мрежи

Ако ръководителят на американската дипломация е искал да изпрати послание за подкрепа на Киев, като изпълни "Rockin' in The Free World" в нощен клуб в украинската столица във вторник вечерта, в сряда много украинци сметнаха изпълнението му за неподходящо в разгара на руското настъпление на североизток, предаде Франс прес.

„И една дума е достатъчна, за да се опише вчерашната вечер на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Киев и тя е „неуместна“, написа във „Фейсбук“ Свитлана Матвиенко, директор на неправителствена организация, специализирана в политически анализи.

Подобно на много свои сънародници, тя казва, че е "раздразнена" от това изпълнение на Блинкън, докато районът на Харков в Североизточна Украйна, "беше сринат" от едноседмична руска офанзива и осъди "пълна липса на разбиране на ситуацията" и на „емпатия“ от страна на американски служители.

Пристигнал на изненадващо двудневно посещение в Киев, където продължи да демонстрира подкрепата на Съединените щати за Украйна, Антъни Блинкън завърши интензивен ден във вторник, изпълнен с официални срещи включително с президента Володимир Зеленски, като посвири на китара тананикайки тази легендарна песен в клуб в приземен етаж в центъра на столицата.

„Знам, че това е много, много труден момент. Вашите войници, вашите граждани, особено на североизток, в Харков, страдат много. Но те трябва да знаят, вие трябва да знаете, че САЩ са с вас“, каза той преди да започне да свири.

За Богдан Яременко, депутат от президентската партия и бивш дипломат, контекстът е лошо подбран след месеци на забавяне на американската военна помощ за Украйна, което отслаби украинските сили на бойното поле.

„Посланието не е сложно, но не се получи“, написа той във „Фейсбук“.

„С цялото си уважение, това е грешка“, коментира в същия дух Валери Чали – бивш украински посланик в САЩ.

Музикалното изпълнение на Антъни Блинкън предизвика гнева на украинци в социалните мрежи, като някои потребители критикуваха американските служители за бавния темп на американската военна помощ.

„Посещение, оформено от комуникационен провал“, обобщава във „Фейсбук“ Сергий Сидоренко, редактор на влиятелния новинарски сайт Evropeïska Pravda. „Изпратените публични сигнали не сработиха по начина, предвиден от техните автори.“ /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//