Германия и северните страни потвърдиха ангажимента си да оказват помощ на Украйна

Премиерът на Швеция Улф Кристершон Снимка: Туитър

Това ще бъде "толкова дълго, колкото е необходимо"

В момент, когато руската офанзива в Североизточна Украйна се засилва, Германия и северните страни потвърдиха ангажимента си да увеличат оръжейната подкрепа за Украйна на завършилите вчера в шведската столица Стокхолм разговори, предаде ДПА.

В срещата, чийто домакин бе министър-председателят на Швеция Улф Кристершон, участва канцлерът на Германия Олаф Шолц заедно с премиерите на Дания, Финландия, Исландия и Норвегия.

"Единни сме в подкрепата си за Украйна в нейната защита срещу продължаващата руска агресия. Ще продължим да оказваме помощ на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", каза Шолц.

Финландският премиер Петери Орпо отбеляза, че ситуацията на бойното поле е критична, като подчерта необходимостта от бързи действия от страна на Запада, за да не се допусне в украинския град Харков да възникне ситуация като тази в Мариупол.

Пристанищният град Мариупол в Югоизточна Украйна бе разрушен и превзет от силите на Русия през 2022 г. в първите месеци на войната.

Преди няколко дни руските войски започнаха офанзива в района около град Харков и оказват огромен натиск върху украинските въоръжени сили там. По-рано вчера украинските военни признаха, че руските сили отбелязват напредък в настъплението си в североизточната част на Харковска област.

Въпреки дискусиите на срещата в Стокхолм не бяха обявени конкретни нови ангажименти, като например изпращането на ракетни системи "Пейтриът", отбелязва ДПА. БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//