Избори "2 в 1": Хронограмата на ЦИК е публикувана

Снимка: Infomreja.bg

Вижте в какви срокове трябва да "се случат нещата"

Централната избирателна комисия прие хронограмата за провеждането на предсрочните парламентарните избори.

Ясни са сроковете, в които всички „замесени“ в произвеждането на вота „2 в 1“ ще трябва да изпълнят.

От утре – 11 април областните управители изпращат покани за консултации за състав на РИК, които са публични. Денят, часът и мястото на провеждането им се съобщават публично и се публикуват на интернет страницата на областната администрация не по-късно от три дни преди провеждането им.

На 14 април областните управители провеждат консултации за състав на РИК.

На 19 април кметът на общината образува със заповед избирателните секции на територията на общината и утвърждава тяхната номерация, обхват и адрес. Заповедта се обявява на публично място и може да бъде обжалвана в тридневен срок от обявяването ѝ пред съответния областен управител и ЦИК назначава РИК.

От 15 до 24 април партиите и коалициите подават в ЦИК заявление за регистрация за участие в изборите за членове на ЕП от Република България и/или за народни представители.

ЦИК регистрира партиите и коалициите за участие.

До 7 май партия или коалиция може да поиска да бъде заличена регистрацията ѝ за участие в изборите.

На 8 май ЦИК определя чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите, коалициите и инициативните комитети за изборите за членове на ЕП, съответно на партиите и коалициите за изборите за народни представители, и ги обявява.

На 9 май започва официално предизборната кампания, която продължава до 7 юни.

8 юни е обявен за ден за размисъл, в който агитацията е забранена.

До 48 часа след приключване на гласуването РИК обявява имената на независимите кандидати, избрани за народни представители, и им издава удостоверения. РИК предава на ЦИК протоколи и изборни книжа и материали съгласно указанията на ЦИК, екземплярите от протоколите на РИК, екземплярите от протоколите на СИК, разписките от компютърната обработка, два броя технически носители с числовите данни, както и записващите технически устройства от машинното гласуване.

Не по-късно от 3 дни след изборния ден ЦИК обявява получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите в изборите за членове на ЕП.

А до 5 дни – до 14 май ЦИК обявява имената на избраните членове на Европейския парламент от Република България.

До 16 май ЦИК обявява имената на избраните народни представители.

В 7-дневен срок след изборния ден партиите, коалициите и инициативните комитети премахват поставените от тях агитационни материали.

След това президентът свиква новоизбраните народни представители, който трябва да положат клетва.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK