Любов към изкуството: NDNA Productions качи публиката на сцената

Снимка: Infomreja.bg

Един тежък сценарий е само стъпка към успеха на младите актьори

В Деня на любовта и виното представяме три дами – които обичат силно театъра.

Любовта е истинска, когато не можеш без нея, а именно без изкуството не могат Анастасия, Неда и Мария.

Те са обединени от общата емоция, от сцената, от приятелството. Пътят им започва в Американския университет, а Нана (както всички наричат Анастасия) има 50-годишен план, съставен само за 14 дни, докато Мария е била на почивка.

Мария, имам план, да го изпълним!, казала Настя на приятелката си, а Неда от сръбския Цариброд (Димитровград) е съучастник.

Трите са в основата на организация с нестопанска цел, която има задачата да представи експерименталния театър в България. От младите – за младите. И трите мадами са наясно, че не са откриватели на нещо ново и различно, но пък то – поради естеството си, винаги има поприще да се развива. Затова Настя и Неда са на сцена с още техни съратници – актьори, бивши възпитаници на АУБ. А Мария е продуцент… и не само. Тя е организатор на актьорския емоционален хаос.

NDNA Productions е фондация, чиято цел е внасянето на нови перспективи в експерименталния и физическия театър в България. Екипът е изграден от тези талантливи млади хора – професионални актьори, организатори, дизайнери, фотографи и сценографи. Всеобщата им отдаденост и страст към изкуството полагат началото на мисията им да представят едно катарзисно и вдъхновяващо преживяване след вдигането на завесата в залата. „Удавянето на Офелия“ от Рейчъл Страйър е трагикомедия, която разгръща дълбокото въздействие на насилието и трайните невидими белези, които то оставя след себе си.

Експериментален театър звучи доста екстравагантно, но той има почва у нас. Залите са пълни, а Нана и екипът ѝ вкарват публиката на сцената – буквално в кухнята, и карат емоцията да вникне във всеки един.

Вчера се е състояла и премиерата на спектакъла „Удавянето на Офелия“. В  театралната зала на Американския университет в България NDNA Productions показват всичко, което са сътворили и репетирали часове народ, дори и след полунощ, а днес в коридорите на корпусите се говори за представлението.

Благодарение на усилията на енергичния екип и подкрепата и креативността на професор Недялко Делчев в първата постановка на фондацията в университета дава началото на проект, който дамите вярват, че ще се развие в много по-големи мащаби – а именно национално турне… и не само!

Анастасия, Мария и Неда остават в България – такъв е планът и именно фондацията ги задържа, защото те доказват, че за актьора няма рамка, система, стереотип, за публиката – също. Те не ходят по отъпканите пътища на изкуството и наложените норми, а тичат из безкрайните поля, за да докажат таланта си, да разплачат, усмихнат, вдигнат зрителите и заедно да се впуснат в едно пътешествие.

Актьорите са толкова добри, а същевременно толкова млади, че да представят изкуството по онзи златен начин, по който само то заслужава – с аплодисменти, положителни коментари и много страст.

И между лекциите, работата, репетициите… Трите дами се държат здраво една за друга, създали приятелството в семейство, а семейството – в изкуство.

Нана обаче е позната за нашите читатели, тъй като тя бе една от победителките в първия конкурс на ИНФОМРЕЖА през коледните празници на 2018. Тогава Нана впечатли всички с есето си, а по-късно стажува в медията, показвайки, че е талант във всички измерения.

И не забравяйте – човек може да обича силно, само когато усеща, затова експериментирайте, ходете на театър и разпознавайте красивите хора.

Повече за проекта вижте във видеото!

 

Снимки от генералната репетиция на „Удавянето на Офелия“, Vera Arzumanyan

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK