Тленните останки на цар Фердинанд I ще бъдат положени в София

Снимка: Wikipedia

Сега те се намират в германския град Кобург, където той е починал през 1948 година

Тленните останки на цар Фердинанд I ще бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец "Врана" в София. Това се очаква да се случи до месец, съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна".

След кончината му в германския град Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.

В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация у нас и следвоенния период в цяла Европа, въпреки голямото му желание и това на близките му.

След демократичните промени бяха създадени няколко инициативни комитети, чиито усилия в тази посока не се увенчаха с успех въпреки добрите намерения на организаторите им.

Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец "Врана" в София. Така ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни, посочват от организацията. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//