При екстремни условия продължава борбата с пожарите в Гърция

Снимка: ЕПА

До Комотини горят няколко огнища без опастност за сега да преминат българската граница

При екстремни метеорологични условия продължава борбата с пожарите в Гърция. Самолети и екипи с пожарникари получи Гърция от Европейския съюз, пише БНР.

Силен вятър и високи температури поддържат сложна пожарна обстановка в страната. До Александруполис по посока към турската граница с четири активни огнища се борят пожарникари, доброволци и части на армията, заяви говорителят на пожарната. Активно гасят по въздух самолети, изпратени на помощ от европейските страни и гръцки хеликоптери.

До Комотини горят няколко огнища без опастност за сега да преминат българската граница.

Отново полицията затвори за движение магистралата между Александруполис и Комотини.

Подобрена обстановка се отчита до Кавала, където активни са само две огнища.

На остров Самотраки и Халкидики пожарите са загасени.

Продължават да бушуват пожарите край Атина. В пламъци е подножието на планината Парнита. Изгоряха къщи и хиляди декара гора. Поради тежката ситуация евакуираха жителите в близките до пожара райони.

Леко утихна вятърът в префектура Беотия в централна Гърция. Там огненият фронт е над 10 километра, като частично е поставен под контрол. Жителите от района са евакуирани вчера.

Облаци дим се стелят над страната. Достигнаха до Малта и Сицилия. Лекарите препоръчват хората да излизат навън с предпазни маски. Десет пъти над нормата са микрочастиците във въздуха, отчита Националната обсерватория.

Гърция благодари на европейските страни, които изпратиха самолети и огнеборци в помощ на Гражданска защита.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//