Венецуелците гласуваха за присъединяване на богата територия от Гвиана

Президентът на Венецуела Николас Мадуро Снимка: ЕРА/БГНЕС

Венецуела твърди, че спорната територия й е била отнета

Над от 95% от венецуелците гласуваха в подкрепа на присъединяването на богатата на петрол територия Есекибо, която е част от Гвиана, съобщи Националният избирателен съвет след допитването в неделя, съобщава Франс прес.

"Ясна и категорична победа за онези, които казаха "да" на консултативния референдум за Есекибо", заяви председателят на избирателния съвет Елвис Аморосо. По данни на съвета всичките пет въпроса, подложени на гласуване, са получили над 95% подкрепа на референдума, в който участваха над 10.5 милиона души.„

Венецуелските избиратели трябваше да кажат дали подкрепят създаването на държава на спорната територия, дали са "за" предоставяне на гражданство на настоящите и бъдещите жители на района и дали подкрепят отхвърляне на юрисдикцията на върховния съд на ООН при уреждането на спора.

Венецуела твърди, че спорната територия й е била отнета при очертаването на границата преди повече от век. Гвиана обаче смята референдума за стъпка към анексиране и той кара жителите ѝ да се притесняват, отбелязва Асошиейтед прес.

По искане на Гвиана Международният съд нареди в петък на Венецуела да не предприема действия, които биха променили контрола над Есекибо, но не забрани изрично провеждането на референдума.

Въпреки че практическите и правните последици от допитването са неясни, в коментари, обясняващи решението от петък, председателят на международния съд Джоун Донахю отбеляза, че изявленията на венецуелското правителство подсказват, че то "предприема стъпки с намерение да поеме контрол и управление върху спорната територия".

"Нещо повече, венецуелски военни представители обявиха, че Венецуела предприема конкретни стъпки за изграждане на самолетна писта, която да служи като "логистичен пункт за цялостно развитие на Есекибо", каза тя. /dnevnik.bg/

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK