Почина ген. Съби Събев

Снимка: БГНЕС

Той беше първият национален военен представител на България в НАТО

Почина о. р. генерал-майор Съби Събев, съобщиха от информационния център на Министерството на отбраната. 

„От 1 октомври 2002 до 23 декември 2004 г. е първия национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел, след приемането на страната в Алианса. Изгражда военното представителство в рамките на националната делегация в НАТО и го интегрира във всички дейности на Военния комитет на Алианса. В началото на 2005 г. излиза в запаса”, гласи съобщението на сайта на военното ведомство, цитирано от NOVA.

Ген. Събев беше кандидат-вицепрезидент с кандидат-президент Трайчо Трайков на президентските избори през 2016 г. Кандидатурата му беше издигната от Коалиция „Реформаторски блок“. Член е Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“, бил е член и председател на неговия Управителен съвет. От 2017 г. е съосновател и избран за член на Управителния съвет на Атлантическия съвет на България за периода 2017 – 2020.

Военният министър в оставка Тодор Тагарев написа:

Днес България губи един убеден евроатлантик и непримирим застъпник за демократичните ценности, за реформите в страната и за трансформацията на Въоръжените сили. В навечерието на 20-тата годишнина от присъединяването ни към НАТО се разделяме с първия военен представител на България в Главната квартира на НАТО.

Той отстояваше твърдо и открито позициите си. Беше активен и допринасяше за разбирането на проблемите в сферата на сигурността и отбраната. Допринесе и със своите анализи за войната в Украйна и с категоричната си подкрепа за правото й да възстанови териториалната си цялост.

През военната си кариера ген. Събев работи за изграждането и укрепването на военните способности и структури на ВВС и за реформата на Българската армия, ръководи разработката на доктринални документи, стратегически прегледи, планове и анализи, включително за участие на военни контингенти в учения и операции на НАТО по опазване на мира. Ръководи провеждането на първия преглед на структурите на Българската армия и изработването на “Актуализиран план 2004” за нейното преструктуриране и развитие. Като военен представител изгради и интегрира националното военно представителство в дейността на Военния комитет на НАТО и подчинените му работни органи.

Каквото и да кажа за неговата кариера и принос ще е недостатъчно. 

Искрени съболезнования на семейството, приятелите и съмишлениците!

Бог да го прости!”, пише военният министър Тодор Тагарев. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK