Медици с искане: Децата без задължителни ваксини да не могат да посещават училище

Снимка: Infomreja.bg

Към момента ограничението важи само за детски градини, като се допускат и деца, които не са ваксинирани по медицински причини

Дете без задължителните имунизации да не може да посещава училище или организиран колектив от деца. Това е старо предложение на Сдружението на общопрактикуващите лекари, за което припомни д-р Костадин Сотиров в интервю за БНР.

Към момента ограничението важи само за детски градини, като се допускат и деца, които не са ваксинирани по медицински причини.

Според д-р Сотиров, законодателството трябва да бъде променено така, че неваксинираните по календара деца не трябва да се допускат в родителски кооперативи, в училища, на екскурзии и зелени училища.

"И това ще окаже един по-добър ефект относно имунизирането", каза д-р Сотиров.

Личният лекар с практика в Пловдив обясни, че някои родители подписват отказ детето им да бъде имунизирано, след което плащат еднократна глоба на Здравната инспекция и с това приключват този процес. Проблемът е с родители, които лекарите не могат да открият.

"Проблемът е да докажем след това, че ние сме ги потърсили. Има различни тълкувания от страна на министерството какво е доказателството, че ние сме ги потърсили. Някои от тълкуванията е единствено писмо с обратна разписка, но всичко това прахосва времето на лекарите", казва медикът.

Един от пациентите на д-р Сотиров е дете, което през тази година навършва шест години и подлежи на имунизация за коклюш. От януари до момента родителите му отказват контакт с лекаря.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//