Евродепутатът Асим Адемов: Следващият програмен период ще има повече финансиране за малките и средни фермери

Снимки: ГЕРБ

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

Евродепутатът Асим Адемов пред земеделци в Кюстендил: Следващият програмен период ще има повече финансиране за малките и средни фермери

Съветникът и земеделец Валери Йовев: Има облекчения за черешепроизводителите в Кюстендилско - при продукция под 5 хил. лв. няма задължение за деклариране по електронен път в НАП

Каква е визията и какво се случва със земеделието в България - това обсъдиха в открита дискусия земеделски производители от региона и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Асим Адемов. Домакин на срещата със земеделския бранш бе град Кюстендил, а инициатор на събитието - водачът на листата Христо Терзийски и кандидатите от листата на ГЕРБ - СДС.

“Вие сте част от голямата група фермери и земеделци в Европа, които се грижат за изхранването на близо 450 млн. души. Заслужавате благодарност и подкрепа за това, което правите. Ковид кризата затрудни доставките; войната в Украйна също имаше неблагоприятно въздействие върху земеделския сектор; върху гърба ви се струпаха и някои грешни решения, взети в Европарламента. Имахте основание да изпитвате недоволство”, заяви Адемов. Той припомни, че когато имаше дебати за новата селскостопанска политика за този програмен период, България бе единствената страна, която получи повече пари за земеделие. “В тази връзки, когато нашето правителство управляваше, ние бяхме подготвили и стратегическите планове за земеделието, и Плана за възстановяване. Когато обаче дойде Промяната, реши да ги промени. Правителството на г-н Борисов беше предвидило близо 900 млн. лв. за възстановяване на напоителните системи, защото няма как да сме конкурентноспособни на другите държави, ако нямаме напояване. Промяната оряза голяма част от парите и заради това голяма част от напоителните системи няма да бъдат възстановени. Това е една от щетите, които нанесе Промяна”, посочи евродепутатът.

Водачът Христо Терзийски припомни, че заради нестабилността в държавата от 2021 г. насам в земеделието има много реорганизация по линия на проекти и програми. Земеделските производители претърпяха и много щети. “Нашият край е известен като овощната градина на България, затова и провеждаме тази среща с вас и евродепутата Асим Адемов. Той е експерт в областта на земеделието на ниво европейска политика и се бори за правата на българския сектор в Брюксел”, обясни народният представител и благодари на Адемов за подкрепа досега.

Общинският съветник и земеделец Валери Йовев коментира и актуалния проблем на черешопроизводителите в Кюстендилско. Той отчете като голям плюс и обясни, че вече има сериозни облекчения, свързани с подаваните електронни уведомления към НАП. Досега за транспортни средства над 3,5 тона, дори в тях да са се превозвали 1 тон череши, производителите са били длъжни да декларират, което пък е свързано с административна и финансова тежест. “Облекчението е, че вече по електронен път се декларира само продукция на стойност над 5 хил. лв.”, обясни Валери Йовев.

На срещата с Асим Адемов земеделците споделиха още своите притеснения и предизвикателствата, с които се сблъскват ежедневно. За тях административната тежест и “бумащината” е нещо, което допълнително затруднява работата им. Евродепутатът Асим Адемов даде повече яснота върху бъдещата визия и европейски програми, които са свързани със сектора. Той обясни, че в края на мандата на Европейския парламент от ЕНП са предложили и са гласувани някои улеснение относно административната тежест. “Тези изисквания вече ще бъдат към трети страни, които внасят в Европа, за да не бъдете ощетени вие”, каза евродепутатът. Той даде за пример още едно прието положително решение, касаещо и България: относно вноса на украински стоки - когато нивата на внос надскочат нивата от преди войната, всяка държава има право да спре вноса моментално. Асим Адемов увери присъстващите земеделци в Кюстендил, че в следващия програмен период ще има повече финансиране за малките и средни фермери. Евродепутатът обясни, че се работи и в посока създаване на по-добри условия, за да стане по-атрактивен секторът за младите. 

На срещата в Кюстендил присъстваха и кандидатите за народни представители Михаела Крумова, Любомир Георгиев, Иван Каназирски и Таня Иванова, както и областният координатор Даниел Данчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//