Камерна опера в Благоевград ще светне в зелено в Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи

Снимка: Pixabay

Сградата ще бъде осветена в зелено между 19.15 и 20.15 часа тази вечер

Община Благоевград ще се включи в кампанията в подкрепа на донорството и трансплантацията. На 7 октомври (събота) сградата на Камерна опера в областния център ще бъде осветена в зелено от 19.15 до 20.15 часа.

Тази година Европейският ден на донорството и трансплантацията на органи, тъкани и клетки ще се отбележи под мотото „Твоето настояще е тяхното бъдеще!“, а основната цел е да се повиши обществената информираност за смисъла и значението на донорството и трансплантацията като възможност за спасяване на човешки животи.

В България, към 6 октомври, своя втори шанс за живот очакват 849 български граждани. От началото на годината до момента в страната успешно са реализирани 17 донорски ситуации, дали шанс за живот на 42 души. Освен това са извършени и 141 трансплантации на хемопоетични стволови клетки и 685 тъканни трансплантации.

В глобален мащаб броят на нуждаещите се от органна трансплантация продължава да надвишава значително осигурените органи. По осреднени данни на Съвета на Европа през 2022 г. 39 хиляди човека са получили трансплантация, докато 48 хиляди са новите пациенти, регистрирани в листите на чакащите. Това означава, че на всеки час приблизително пет нови пациента се добавят в списъка на тези, които се надяват на своя втори шанс. Средно 19 пациента на ден не успяват да дочакат своята трансплантация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK