Съветът за сигурност на ООН удължи срока на мироопазващата мисия в Кипър

Пост на ООН в Кипър Снимка: Петър Къдрев, БТА

Мандатът на мисията на ООН, съставена от 1000 военнослужещи, се удължава до 31 януари 2025 г.

Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно във вторник да удължи срока на мироопазващата мисия в Кипър с една година и призова кипърските гърци и кипърските турци да предприемат стъпки за „деескалация на напрежението във и около буферната зона“, която разделя острова, предаде Асошиейтед прес.

Остров Кипър е разделен на две части след нахлуването на турски войски през 1974 г. в отговор на преврат срещу правителството, инспириран от военната хунта в Гърция. Оттогава южната част на острова се контролира от международно признатото правителство, а на север е самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република, призната само от Турция.

На вчерашното си заседание Съветът за сигурност призова двете страни „да се възползват от шанса“, който дава назначаването на нов пратеник на генералния секретар на ООН по кипърския въпрос, за да рестартират преговорите, прекъснати през 2017 г. След провала на последния кръг от преговорите в Кран Монтана Турция и кипърските турци се ориентираха към търсене на решение на кипърския въпрос чрез две държави – идея, която се отхвърля от кипърските гърци.

Вчера Съветът за сигурност на ООН потвърди позицията си, която се съдържа в досегашните му резолюции, че решението трябва да се търси в рамките на двузонална и двуобщностна федерация.

Членовете на съвета подчертаха в резолюцията си от вторник, че „статуквото не е жизнеспособно, че ситуацията на терен не е статична и че липсата на споразумение засилва политическите напрежения и задълбочава разделението между двете общности, като създава опасност от необратими промени на място и намалява перспективите за уреждане на въпроса“. Лидерите на двете страни се призовават да „подобрят обществената атмосфера за преговори за намиране на решение“.

В резолюцията се осъждат продължаващите нарушения на военното статукво по линията на спиране на огъня, предполагаемото проникване и от двете страни в буферната зона и информациите за броя и тежестта на военните нарушения и нерегламентираното строителство. Съветът за сигурност изразява безпокойство от незаконните и криминални дейности в буферната зона и от рисковете, които те предизвикват за сигурността на миротворците.

С решението мандатът на мисията на ООН, съставена от 1000 военнослужещи, се удължава до 31 януари 2025 г.

Вчера Мария Анхела Олгин Куеляр, новоназначеният пратеник на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш по кипърския въпрос, проведе първите си срещи с президента на Република Кипър Никос Христодулидис и с лидера на кипърските турци Ерсин Татар. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK