Западноафриканските държави поставят войските си в бойна готовност

Снимка: iStock

Те одобриха въоръжена намеса в Нигер

Държавите от Западна Африка одобриха въоръжена намеса в Нигер. Тя ще се проведе при първа възможност. Това заяви президентът на Кот д'Ивоар, цитиран от БиБиСи.

На срещата лидерите на регионалния блок ECOWAS обявиха, че са се съгласили да съберат военни сили в режим на готовност. Президентът на Нигерия Бола Тинубу подчерта, че използването на сила е последната опция, до която ще се прибегне при нужда.

След срещата на Ecowas Аласан Уатара от Кот д'Ивоар посочи, че ECOWAS се е намесила в африканските страни, за да възстанови конституционния ред преди. Той бе категоричен, че случващото се в Нигер е недопустимо.

Кот д'Ивоар ще предостави батальон от 850 до 1100 войници. Нигерия и Бенин също ще изпратят военни части. Омар Турай, президент на групата Ecowas, поясни, че членовете са решили да наредят разполагането на резервните сили на ECOWAS за възстановяване на конституционния ред в Нигер.

Военна хунта завзе властта в Нигер след преврат на 26 юли. САЩ и ООН изразиха загриженост за здравето и безопасността на сваления президент Мохамед Базум, който прекара повече от две седмици под домашен арест. Лидерът на хунтата в Нигер заяви, че ще отвърне на всякакъв вид външна намеса./news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//