Денков: От втория семестър студентите няма да плащат такси

Снимка: Infomreja.bg

За 2024 парите са осигурени!

От закона за висше образование изчезват таксите за държавна поръчка за всички студенти и докторанти, включително и за магистратурата. В рамките на месец ще се проведе общественото обсъждане, а след това предложението ще се вкара за гласуване в пленарна зала.

Това обяви академик Николай Денков на брифинг.

Основната цел да се подобри достъпа за студенти от по-малки населени места, които имат затруднения. Тези мерки трябва да бъдат допълнени с по-стриктно спазване на качеството. Важното е да сме сигурни, че няма умно дете, което иска да учи, но не може – защото трябва да плаща такса, каза Денков.

Има други европейски държави, в които висшето образование е безплатно, но ние се придвижваме от едната група – в другата, призна Денков.

Бюджетът е за 120-150 млн. лв. Тези средства са осигурени и от втория семестър на тази академична година, студентите няма да плащат.

Общия брой на студентите е 188 хил. за тази академична година, а докторанти са малко над 6000 души.

За приоритетните специалности, които сега са освободени от такси, ще се търсят целеви стипендии за допълнително финансиране.

От Съвета на ректорите и Националното представителство на студентките съвети благодариха на МС и се надяват на устойчивост на предложението.

Теменужка Петкова обяви, че предложението е обсъдено в „сглобката“ и вярва, че ще даде добри резултати за в бъдеще!

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK