Огнеборец от Кюстендил с признание на церемонията "Пожарникар на годината"

Снимка: МВР

Николай Денков присъства на церемонията „Пожарникар на годината“

„Днес заслужено получавате признание за вашата неуморна ангажираност и смелост! Вашата мисия е да се отзовавате незабавно на най-тежките произшествия. Изминалата година отново ви изправи пред поредица предизвикателства не само в страната – помогнахте активно при наводнения, пожари, и бедствия. Истинската награда за труда и всеотдайността е благодарността на хората, която получавате. Като министър на вътрешните работи се гордея, че имам колеги като вас. Вие всекидневно показвате висок дух и професионализъм. Неслучайно професията ви е призвание“. 

С тези думи министър Калин Стоянов се обърна към служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и доброволците на 29-тата церемония „Пожарникар на годината“.

На празника днес отдаваме признание на колегите, допринесли да изградим по-устойчиво общество. Изпращаме трудна година, в която успяхме да помогнем при бедствия в страната и в съседни страни., но тя ни даде възможност и за бъдещо развитие. Благодаря за усилията да изградим по-добър капацитет  и способности. Признателни сме на всички, които неотклонно са до нас – кметове, доброволци, представители на местната власт, както и на семействата на колегите, тъй като без тях нямаше да сме толкова добри в професията, посочи в поздравителното си слово директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов.

„Горд съм, че има такива хора в България“, заяви министър-председателят акад. Николай Денков, който връчи задочно наградата на комплексния победител Росен Борисов. „Искам да стисна ръката на  човека, който показва, че смелостта и добротата съществуват навсякъде в България и когато  имаме нужда от тях, можем да разчитаме на хора като него“, каза още премиерът акад. Денков.

Наградените:

Първи сред наградените са отличените в категория „Партньори“ за конкретен и съществен принос за повишаване на пожарната безопасност и защитата на населението: д-р Красимир Джонев – кмет на Община Летница, област Ловеч; Евгени Янкулов – председател на Доброволно формирование „Велинград“; доброволно формирование „Свиленград”. Те получиха отличията от главен комисар Александър Джартов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той подчерта, че „през изминалата година партньорите помогнаха в борбата с бедствията и пожарите, развиваха и доброволните формирования в страната и главната дирекция е признателна за неуморните усилия и отделеното време.

Отличени бяха четирима участници в детския конкурс за есе на тема „Моите представи за доброволците, помагащи при бедствия и пожари“, организиран от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и „Национална асоциация на доброволците в Република България“. Отличията на Цвета Дудрекова от Велико Търново; Есин Шакирова от Разград; Кристина Стоичкова от Ихтиман и Асен Банков от София връчи д-р Ясен Цветков – председател на „Национална асоциация на доброволците в Република България“.

Награди за служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”:

В раздел „Контролна дейност“: старши инспектор Ангел Колев – началник на група „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност“ в районната служба в Кърджали получи наградата си от заместник главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев. През 2023 г. старши инспектор Колев е извършил 391 контролни проверки на обекти и строежи, 172 тематични проверки, както и 183 проверки за контрол на предписанията. Оценил е 65 инвестиционни проекта за съответствие с правилата и нормите за пожарна безопасност. Участвал е в 13 държавни приемателни комисии за разрешаване ползването на строежи, връчил е 16 акта за установяване на административни нарушения, както и 118 пожарни разпореждания.

В раздел „Превантивна дейност”: старши инспектор Йордан Михов – началник група „Превантивен контрол и превантивна дейност“ от регионална дирекция Пловдив. Той участва в организиране на събития за повишаване пожарната култура на обществото и представя лекции по теми, свързани със защита при бедствия. Има значителен принос в работата с доброволните формирования. Старши инспектор Михов участва в множество междуведомствени комисии, свързани със защита при бедствия на територията на област Пловдив.

В раздел „Спасителна дейност“: инспектор Петър Тиков от сектор „Специализирани оперативни дейности“ при регионална дирекция Монтана, ръководител на един от първите ни екипи, оказали помощ на Република Турция след опустошителното земетресение през 2023 г.. От 6-ти до 16-ти февруари екипът на инспектор Тиков участва в издирване и спасяване на затрупани хора на територията на градовете Бесни и Адъяман. Инспектор Тиков участва и при тежките наводнения на територията на област Монтана. Той е част от екипа на хидромоторния модул за изпомпване на вода с голям капацитет, предотвратил наводняване на населените места около язовирите Клисурица и Смирненски.

Подгласник в същия раздел е главен инспектор Петър Петров – началник на сектор „Специализирани оперативни дейности“ при регионална дирекция Пловдив. През 2023 г. той се сблъсква с редица предизвикателства. За оказване на помощ на пострадалите райони в Турция след опустошителното земетресение, главен инспектор Петров е определен за заместник-ръководител на модула ни там. Той и екипът му извършват дейности по спасяване на оцелели под рухналите сгради. Определен е и за ръководител на една от групите ни от Модула за гасене на горски пожари с автомобили, оказали помощ на Република Гърция в борбата с бушуващите пожари.

Раздел „Пожарогасителна дейност”:

Победител е старши инспектор Валентин Великов – началник на група „Пожарогасителна и спасителна дейност” в Първа районна служба Бургас. През 2023 г. старши инспектор Великов успява да създаде безупречна организация по време големите горски пожари на територията на област Бургас. Един от тях е пожарът в община Средец. В гасенето се включват хеликоптери на министерството на отбраната, военни, доброволци и над 10 пожарни автомобила. Ръководените от него екипи успяват да спрат разпространението на пожара към съседни населени места при силен и често променящ посоката си вятър. Старши инспектор Великов лично участва и в евакуацията на застрашени хора. При тежките наводнения в началото на месец септември той организира и подпомага логистиката на екипите, изпратени на помощ на общините Царево и Приморско.

Подгласник в този раздел е инспектор Ивайло Стойнев – инспектор в група „Оперативен център“ при регионална дирекция Кюстендил. През януари 2023 година той ръководи екипите при гасене на пожар в 8-етажен жилищен блок. Гори апартамент на втория етаж, огънят е обхванал по-голямата част от жилището, обитателят не може да излезе и виси на парапета на терасата. Поради силно задименото стълбище и повишената температура е невъзможна и евакуацията на останалите хора от по-горните етажи. Инспектор Стойнев предприема незабавни действия и въпреки усложнената обстановка успява да организира спасяването на всички хора и да не допусне разпространението на пожара. Инспектор Стойнев участва и като заместник-ръководител на модула за гасене на горски пожари с автомобили в съседна Гърция през лятото. 

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов връчи наградата за принос в развитието на пожарната безопасност и защита на населението в България на главен инспектор Васил Димов, ръководител на Първа районна служба в Пловдив. От днес той вече е комисар и ще ръководи дейността на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив. През 2023 г. организира и ръководи ликвидирането на над 900 произшествия, при които са спасени хора, имущество, големи площи горски и земеделски земи. Той координира сили и средства на пожарната, доброволци, военни формирования и служители на държавни горски служители.  Благодарение на професионалното му ръководство са спасени над 3000 кв. м. складови и производствени площи на  предприятие за рециклиране на полимерни отпадъци, съседни складове с изкуствени торове и хранителни продукти. Същия ден той координира и гасителните действия при възникнал пожар в житен блок и широколистна гора, където пожарът обхваща площ от 1800 дка. От ръководената от него служба са извършени над 1200 проверки в обекти, оценени са над 120 инвестиционни проекта, взето е участие в 42 държавни приемателни комисии. Васил Димов работи с постоянство за развитие на пожаро-приложния спорт, създава организация за обучение на над 2600 ученици в рамките на проект  „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“.

Комплексен победител в Националния конкурс Пожарникар на годината за 2023 г. е главен инспектор Росен Борисов – началник на сектор „Превантивна и контролна дейност“ в регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен. През февруари 2023 г. е изпратен в турския град Антакия за оказване на помощ на пострадалото население след възникналото земетресение. Изпълнява мисия по търсене и спасяване на оцелели хора с помощта  на специализирана техника за издирване. През септември ръководи Модула за наземно гасене на горски пожари с автомобили в Република Гърция. Пожарът е определен като най-големият горски пожар на територията на Европейския съюз. Помощта, оказана от модула, е овладяване на пламъците в национален парк Дадиа, спасени жители на село Лавара. Борисов организира и лично работи с децата от движението на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”, провежда десетки обучения по пожарна безопасност и защита на населението на ученици в област Шумен, включително и по проект „Равен достъп до училищното образование в условия на кризи“. Дългогодишен състезател е по пожароприложен спорт и инструктор по физическа подготовка на служителите от регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Шумен. За съществен принос за изпълнението на конкретни професионални задачи и постигнати високи професионални резултати служителят е награждаван многократно. Наградата връчи министър – председателят на Р България академик Николай Денков.

Награди бяха връчени и от заместник-министрите Христо Стефанов и Ивелина Дундакова.

На тържествената церемония присъстваха директори на дирекции в МВР, ръководители на държавни структури, представители на партньорски организации, структури на неправителствения сектор и колеги.

Наградените служители в конкурса „Пожарникар на годината“ получиха статуетка и грамота, а комплексният победител - почетен знак на МВР III степен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK