РДПБЗН – Благоевград: Битовите пожари могат да бъдат предотвратени

Снимка: Infomreja.bg

Съветите, които трябва да спазваме

През есенно-зимния отоплителен сезон се повишава рискът от пожари в бита. Най-често пожарите се причиняват вследствие на неправилно ползвани или технически неизправни отоплителни и нагревателни уреди, както и от неизправни и непочистени комини.

РДПБЗН – Благоевград, напомня, че отговорност за осигуряване на пожарната безопасност има всеки гражданин. Нарушаването на мерките за пожарна безопасност, освен големи загуби на дом, имущество и ценности, може да доведе и до застрашаване живота на най-близките хора.

През отоплителния сезон се използват различни видове отопление, но каквито и да са те, не трябва да се забравя, че има определени изисквания за безопасно ползване.

Възможни са неправилно устройване на локалните отоплителни уреди и използване на нестандартни или неизправни такива, което увеличава опасността от възникване на пожари.

При отопление с твърдо гориво трябва да се знае, че неизползваните дълго време комини може да са повредени - с наличие на пукнатини по тях, липсващи или повредени контролни вратички и розетки.

Особено внимание трябва да се обръща на състоянието на електрическите инсталации, изправността, начина на монтаж и използването на отоплителните уреди, състоянието и изправността на автоматиката на отоплителните котли.

Използването на електрически отоплителни уреди може да доведе до претоварване на електрическите инсталации.

Ето някои практични съвети, които са полезни за недопускане на пожари през отоплителния сезон:

1. Отоплителните уреди и съоръжения трябва да се проверяват и при необходимост да се ремонтират за осигуряване на пожарната им безопасност;

2. Трябва да се използват само стандартни и технически изправни отоплителни уреди;

3. Комините и димоотводните тръби трябва да се почистват от сажди и отлагания в началото на отоплителния период и периодично при необходимост, като се вземат мерки за пожарна безопасност;

4. Комините, предвиждани за скари, фритюрници и други подобни, трябва да се осигуряват с негорими мастни филтри (мазниноуловители), които се почистват периодично съгласно инструкциите на производителите;

5. Сушенето и поставянето на материали и оборудване върху уреди и на разстояние, по-малко от определеното в инструкциите на производителите, не трябва да се допуска;

6. Категорично е забранена употребата на леснозапалими и горими течности за разпалване на огъня при използване на печки с твърдо гориво за отопление;

7. Не трябва да оставяте без наблюдение печки с твърдо, течно и газово гориво, както и други отоплителни уреди (с изключение на тези с автоматичен режим на работа);

8. Не трябва да разполагате локални отоплителни уреди и на димоотводните им тръби на разстояние, по-малко от 0,5 m от горими и трудногорими материали.

9. Да не се предприема принудително възпламеняване на горимите отлагания по комините и вентилационните въздухопроводи с цел да бъдат почистени по този начин.

10. Изхвърляйте пепел и въглени само на обезопасени за това места, далече от горими материали.

Деца и трудноподвижни възрастни хора не бива да бъдат оставени заключени сами вкъщи. В много случаи те нямат реална преценка за рисковете при възникване на пожар, нито възможност да реагират своевременно и адекватно.

За по – добра защита на Вас и семейството Ви използвайте димни детектори. Димният детектор е устройство, което при наличие на дим в помещението сигнализира за опасността със звукова сирена. Те се монтират на тавана в помещението и са подходящи за откриване на пожар още в най – ранната му фаза.

Битовите пожари могат да бъдат предотвратени. Нека бъдем отговорни към себе си, към близките и домовете си!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK