Звук от свирка стига до мозъка на кучето и спасява живот при земетресение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветите на Юлияна Антонова - консул и културно аташе в Япония

Три са важните неща при спасяването при земетресение. Първото е превенцията, второ е поведението по време на бедствието и трето, което е немаловажно, поведението след земетресение. Това споделя пред БНР Юлияна Антонова-Мурата.

Тя разказа за подготовката и действията на японците. Страната отново бе разтърсена от мощни земетресения в първия ден на новата година. 

"Веднага след труса на мястото има 1000 души, а ден след това те са 10 000. Отиват да помагат и никой никога няма да се снима и да показва действа се", разказа още Антонова. 

Спасителните действия в Япония показват, че жертвите там са значително по-малко, отколкото в Турция - при земетресение със същата сила. 

"Когато за първи път бях дипломат, в началото на 90-те години, ме впечатли, че в посолството имаше огромна карта, подарена от общината. На нея бе посочено къде се очакват и къде би могло да има епицентър на земетресение. Видях, че България е отразена с розов цвят като Лос Анджелис и Япония. Затова през следващите години като консул и културно аташе винаги съм участвала във всяка покана от общината и институциите, когато става въпрос за обучение, правила по време и след земетресение при бедствието", каза Антонова, която живее в Токио и е автор на три книги за Япония. 

От опита и преживяното в Япония и като участвала в над 60 демонстрации за превенции по време на земетресение и как да се държи след това, Юлияна Антонова коментира, че всеки един трябва да осъзнае, че на всеки един от нас животът му зависи от самия него, но също така и от тези около него.

"В Япония от най-ранна детска възраст започва обучението - поведение и внушение да не се паникьосваме. Моят внук на 2 години знае на японски думи като "влака стрела" и "земетресение", и знае какво да направи - първо,  да отиде под масата и да се хване за здраво", сподели Юлияна Антонова.

Тя обясни, че най-важни са първите секунди при труса. 

"Имаме 10 – 12 секунди да напуснем дома. Ако не можем, трябва да потърсим временно убежище под масата, а не както мен са учили в училище - под касите на вратите", категорична е тя.

И разказва за едно странно явление, което се изследва от японските органи за геопространствена информация, при което земята се движи и има отклонения 1,20 м на запад и 1,10 м нагоре и как да се бяга:  

"Най-важното е винаги на работното място, в чантата ви, до леглото в спалнята ви винаги да има бутилка с вода. Японците установяват, че може 10 дни без храна, но не можем без вода. Това е най-важно за оцеляване, не знаем след колко време ще бъдем открити". 

В правилата за спасяване японците препоръчват да се вдигне фланелка, дреха към устата, да се плюе в нея и през това да се диша, вид филтър, защото в много сгради мазилката затруднява дишането, запушва носа и гърлото, а и от паниката се диша трудно. 

Юлияна Антонова разказа и за малки свирки, които подарявала на всичките си приятели, чийто сигнал стига до мозъка на кучетата - търсачи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK